Полицейските органи на Главна дирекция "Гранична полиция" ще могат да

...
Полицейските органи на Главна дирекция "Гранична полиция" ще могат да
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за МВР

Полицейските органи на Главна дирекция "Гранична полиция " ще могат да реализират оперативно-издирвателна активност и следствие на закононарушения, свързани с функционалната им подготвеност, на територията на цялата страна. Промените на първо четене в Закона за Министерство на вътрешните работи, препоръчани от държавното управление, утвърдиха 98 депутати, 48 бяха "против " и 17 се въздържаха.

Мерките се налагали в резултат на засиления сега миграционен напън, който пораждал разнообразни проблеми - следствието стартира в граничната зона, а когато незаконните мигранти преминат в региона на регионална дирекция, би трябвало да се трансферира цялото следствие на съответния способен орган. Не виждаме смисъл, по-добре е да има взаимна работа сред полицейските органи, отговори на рецензии на левицата в пленарната зала зам.-вътрешният министър Красимир Ципов в коридорите на Народно събрание. Предвижда се полицейските органи да могат да съпровождат лица, за които е издадена заповед за краткосрочно настаняване на съображение закона за чужденците.

Въвежда се понятието "е Call " в сходство с националното и европейско законодателство. Това е незабавно повикване от транспортно средство на номер 112, направено автоматизирано за реализиране на звукова връзка сред пасажерите и най-подходящия център за приемане на незабавни повиквания.

Урежда се обезпечаване на дълготрайно и стабилно условие за професионалната подготовка на проверяващите служители на реда. В бюджета на Министерство на вътрешните работи има планувани средства за курсове за първична професионална подготовка за всички чиновници, успокои Ципов опозицията.
Създава се ясна наредба за защитата на обекти от Министерство на вътрешните работи: уголемяват се пълномощията на лица, работещи по трудово правно отношение, които ще могат да реализират защита на обекти, непредоставени за ръководство от Министерство на вътрешните работи, както и да оказват подпомагане при запазване на публичния ред.

Красимир Янков от левицата разкритикува текста, тъй като по този начин Министерство на вътрешните работи към този момент ще бъде на пазара на охранителните компании. Това, което оферирате с измененията, няма да докара до ефикасна работа на органите, осигуряващи сигурността и спокойствието на жителите, заключи той.

От Движение за права и свободи също не одобряват предлаганите промени, най-много свързани с охранителната активност. Идеята е най-много за защита на центрове за бежанци от затворен вид, посочи зам.-вътрешният министър. В Закона за отбрана при бедствия е регламентиран механизъм за сдружаване на доброволните формирования на национална равнище, както и изискванията, при които е наложително създаване на местни системи за обявяване. Те би трябвало да бъдат интегрирани с Националната система за ранно предизвестие и обявяване.

Предлагат се по-високи санкции - с корекция в закона за придвижването по пътищата - за водачи на тежкотоварни МПС, които нарушават забранителните знаци, още повече, в случай че с това се основава заплаха за придвижването и се разрушават пътните настилки. Сега глобата е 30 лева за водач, който навлиза след знак, забраняващ влизането на съответното пътно транспортно средство, а за неспазване предписанието на пътните знаци, в случай че е основана непосредствена заплаха за придвижването, се постанова санкция в размер 150 лева Тези наказания не са задоволително ефикасни, заради което се предлага санкцията да се завиши от 500 до 3000 лева, написа вносителят.

С промени в Закона за българските персонални документи с една година се удължава срокът за електронна идентификация и електронно засвидетелствуване на достоверност, които да се залагат в българските персонални документи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР