Полицейски час бе наложен в Киркук в Ирак, след като съперничещите протести се превърнаха в смъртоносни

...
Комендантски час беше наложен в северния иракски град Киркук, след
Коментари Харесай

Комендантски час беше наложен в северния иракски град Киркук, след като съперничещи протести между кюрдски и арабски жители прераснаха в смъртоносно насилие, според официални лица.

Премиерът Мохамед Шиа ал-Судани нареди комендантски час в Киркук и „обширни операции по сигурността в районите, засегнати от безредиците“, се казва в изявление от кабинета му в събота.

Той призова всички страни да „изиграят своята роля за предотвратяване на конфликти и запазване на сигурността, стабилността и реда в провинция Киркук“.

Най-малко един цивилен беше убит и осем души бяха ранени, каза местен служител след дни на назряващо напрежение в Киркук, който исторически е бил оспорван между федералното правителство в Багдад и властите в автономния кюрдски регион на север .

Самоличността и обстоятелствата около смъртта не са изяснени веднага, каза директорът на местните здравни власти Зиад Халаф пред агенция Франс Прес, добавяйки, че ранените са били ударени от куршуми, камъни или стъкло. Той каза, че член на силите за сигурност е сред ранените.

Арабски жители блокираха главна магистрала в продължение на дни, след като според съобщенията щабът на местните иракски сили за сигурност беше предаден на Демократическата партия на Кюрдистан (KDP).

През 2014 г. КДП и Пешмерга, силите за сигурност на автономния кюрдски регион, поеха контрола над Киркук, район за производство на петрол в Северен Ирак. Федералните войски ги изгониха през 2017 г. след неуспешен референдум за кюрдската независимост.

По време на последното напрежение полицията беше разположена, за да действа като буфер и да държи настрана съперничещите групи. В събота бяха произведени предупредителни изстрели, за да принудят кюрдските демонстранти да се разпръснат, докато се опитваха да стигнат до щаба на сигурността, каза кореспондент на AFP.

Репортерът каза, че превозни средства на главна улица са били подпалени.

Въпреки историята на нестабилни отношения и напрежение, правителството на Ал-Судани като цяло успя да поддържа сърдечни отношения между Багдад и Ербил, кюрдската столица.

Ал Судани, който е и главнокомандващ на въоръжените сили, нареди на силите за сигурност в провинцията „да изпълнят отговорностите си за поддържане на сигурността и спазване на върховенството на закона“.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР