Полицаите няма да получат увеличение на заплатите. Това обяви финансовият

...
Полицаите няма да получат увеличение на заплатите. Това обяви финансовият
Коментари Харесай

Асен Василев поряза полицаите - без увеличение на заплатите им. Те продължават с протестите

Полицаите няма да получат нарастване на заплатите. Това разгласи финансовият министър Асен Василев.

Служителите на реда желаеха най-малко 10% повече пари и заплашиха с митинги, само че получиха безапелационен отвод. Според Василев заплатите на служителите на реда през предходната година са били увеличени с цели 20 на 100 и в този момент в новия бюджет няма спомагателни средства. 

Основните параметри на бюджета са ясни и не са изменени, съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на финансите Асен Василев след съвещанието на държавното управление, на което беше признат бюджетът. Очакваната инфлация е 8,7% приблизително за годината. Запазени са всички обществени заплащания и са повишени приходите, уточни той.

Той планува 3% недостиг и растеж на брутния вътрешен артикул с 1,8%.

" Единственото ново, което се одобри през днешния ден, бе изменение в тактиката за ръководство на държавния дълг. Той в този момент е понижен по отношение на миналата година, защото имаме по-малък недостиг. Предвиденият дълг е в размер на 7,5 милиарда лв., като новият дълг е към 4,5 милиарда лева, а останалите 3 милиарда лева са от остарели ”, сподели той.

 

Протестите на служителите на реда ще се състоят по места в цялата страна, преди започването на работните смени или в обедната отмора, без спиране осъществяването на служебните отговорности.

 

Профсъюзът на служителите на реда разгласи, че в случай че настояванията му не бъдат взети поради и проектобюджетът остане в настоящия си тип, ще има и народен митинг в София на дата сред първо и второ четене на закона.

 

Предложеният бюджет не се стреми да стимулира чиновниците в Министерство на вътрешните работи, които са единствените ангажирани с явно продължаващата тежка мигрантска рецесия и обезпечаване на идните следващи избори и защитата на публичния ред преди и по време на провеждането им, показват от синдикалната федерация.

 

Разчетите на финансовото ведомство не регистрират по никакъв метод неналичието на задоволително чиновници, което натоварва в допълнение работещите във ведомството, задълбочаващото се тежко софтуерно закъснение, неналичието на функционални униформи и редица други съществени проблеми, декларира се още в позицията на синдиката.

 

Според него заложената финансова рамка за ведомството внезапно контрастира с изразените от партиите планове за усъвършенствания в органите за сигурност.

 

" Ставаме очевидци на следващата подигравка със чиновниците в Министерство на вътрешните работи и съществено подценяване освен на тяхната работа, само че и на риска, на който са подложени ", означават от синдиката. Оттам припомнят, че единствено за 2022 година седем служители на реда са изгубили живота си, изпълнявайки служебните си отговорности. Подобно надменно отношение за следващ път демотивира работещите в Министерство на вътрешните работи, декларира организацията.

 

Националният профсъюз на пожарникарите и спасителите " Огнеборец " също упорства за увеличение на средствата за личен състав в плана на бюджет за Министерство на вътрешните работи за 2023 година с не по-малко от 15% и опазване на сумите за прехрана и финансови разноски за ведомството най-малко на равнищата от 2022 година

 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР