Политологът Подберезкин смята, че спецоперацията в Украйна ще приключи през

...
Политологът Подберезкин смята, че спецоперацията в Украйна ще приключи през
Коментари Харесай

„Силите на ВСУ ще пресъхнат след месец и половина до два“: кога ще приключи специалната операция

Политологът Подберезкин счита, че спецоперацията в Украйна ще завърши през март 2023 г

Игор Вител и Иван Панкин разискаха най -ярките събития в Украйна и към нея по Радио Комсомолская истина с шефа на Центъра за военно-политически проучвания, професора от МГИМО Алексей Подберезкин.

КАКВИ СА ЗАГУБИТЕ НА УКРАЙНА

- Официалният представител на Министерството на защитата Конашенков сподели, че отговорът на удара по Макеевка е унищожаването на повече от 600 украински бойци.

- Конашенков не спекулира с новините. Загубите, които Въоръжените сили на Украйна понасят по всички посоки доближават от 500 до 1000 души дневно. Не приказвам за загубите от ранявания, дезертьори - елементарно се умножава по броя на дните в месеца, излизат 30-50 хиляди на месец. СВО продължава повече от месец и считам, че човешкият капацитет в Украйна е на практика привършен.

- Трябва ли да имате запас, с цел да се биете с Русия?

- Как ще се бори по-нататък Украйна? Предишните ми оценки бяха такива, че доникъде на есента професионалната войска на Украйна ще пресъхне. Въпреки всичките й „ триумфи “, наподобява, в Изюм и в други области, в действителност беше доста мъчно. След това на процедура им остана „ другата войска “.

Сега, при мобилизацията, са събрали всички, които могат. Признавам, че беше допустимо да се задържат до 15 хиляди професионални бойци във втория или третия ешелон. Това са офицери и преквалифицирани. Но по този начин или другояче това към този момент е загубата на две-три талази мобилизации.

- А какъв брой души имаха преди 24 февруари?

- Ако Украйна е влезнала в спор с въоръжени сили от 215 хиляди души, то тази стойност е надхвърлена най-малко три пъти. Има оценки, които приказват в интерес на нескончаем спор, големи загуби и даже... победа на украинската войска - украинските медии пишат доста за това. Но къде е този запас? Още месец, добре, два. Може да е задоволително в някакво оперативно направление за някакво нахлуване. Ала това в допълнение ще изчерпи този запас.

- Офанзива ли - къде?

- Да предположим, че те заплашват разчленяването на нашия фронт в посока Мелитопол. Да кажем, че там ще може да се концентрират 15-20 хиляди души и да се хвърлят към пробив. Те ще бъдат унищожени в идващите 40-50 часа. И тогава какво? Човешкият запас не е безконечен.

Както и ресурсът от муниции, който е на практика привършен. Оръдията, артилерийския запас. Броят на изстрелите и снарядите постоянно е стеснен. Условно имате 1500 изстрела на цев и по-късно би трябвало да се премине през сериозен ремонт. А няма ремонтна база.

БИЯТ съдебна експертиза ПОЛЯЦИ И РУМЪНЦИ

- Можете ли да дадете прогноза за времето на спецоперацията?

- Това е тежка история. Сгреших, за жалост, към този момент няколко пъти. Казах, че украинската войска ще бъде на практика унищожена през октомври и тъкмо това се случи. Но там се появи втора войска, а през ноември – и трета войска...

- Откъде? Мобилизациите и НАТО-вските наемници и оръжие?

- И това, и другото. Доставките на НАТО в общия размер на оръжията са 20 %, дано оръжията са разнообразни, от разнообразни страни, само че въпреки всичко са високоточни оръжия, ефикасни. И малко хора чакаха подобен брой наемници. Като наемници към този момент работят професионални въоръжени формирования, мисля, освен от Полша, само че и от Румъния. Може би и от други страни.

- Колко са проведени?

- Тази мощ е задоволително добре проведена. Там има 10-12 хиляди наемници. Ясно е, че с това число няма да спечелите. Като цяло няма да спечелите с наемници - няма нито междувидово взаимоотношение, нито дарба за огромни интервенции. Но тяхното присъединяване се усилва в другите посоки. Затова мисля, че този запас ще стигне за месец и половина-два.

- Тоест, става известно, до края на март?

- Моята прогноза е, че след два месеца няма да има с какво отсреща да се борим. И с кого.

- Е, какво следва по-нататък?

- По-нататък – въпросът е политически. При какви условия да преговаряме? Или ще е капитулация, или ще са договаряния, в действителност някакъв компромис, или нещо друго.

- На запад споделят, че не могат да изгубят. Това значи ли, че НАТО ще влезе директно в борбата?

- Да приказваш не значи да правиш. Шолц, Столтенберг и други като тях нямат нищо общо с въоръжените сили и още повече с планирането на военните дейности. Те са безотговорни хора и могат да приказват каквото си желаят.

ИЗВОДИТЕ ОТ ТРАГЕДИИТЕ

- Какви заключения би трябвало да направи нашето управление след удара в Макеевка?

- Моето персонално, субективно мнение е такова. Необходима е засилена готовност във всички направления. Включително и от позиция на организацията на въоръжените сили. Там не всичко е наред във връзка с снабдяването на въоръжените сили. Има проблеми в организацията на военно-промишления комплекс.

В същото време се поставят фантастични старания в отбранителната промишленост. Възхитен съм от тези хора, за които се приказва доста малко. Те, макар цялото гонене от 90-те години, когато 85% от съветската отбранителна промишленост беше унищожена, съумяха да създадат доста. Сега тече интензивен развой на възобновяване на качествата на военно-промишления комплекс на Русия.

- Но това възобновяване не е почнало през вчерашния ден?

- Тази наклонност стартира да се ускорява едвам през есента, действително.

- Всеки го е грижа за резултата.

- Нямаме опция да спрем на половина и да реализираме някакъв компромис. Но не можем да реализираме компромис със Запада. Просто би трябвало да го победим със мощ. Когато стартира въоръжена битка, всички политически причини би трябвало да бъдат загърбени, те пречат. Техният ред ще пристигна, когато спецоперацията завърши. Следователно нямаме избор.

РУСИЯ СРЕЩУ НАТО

А какво е съотношението на силите сред Русия и НАТО – имаме ли опция за победа?

- Има неправилно отношение към разбора на съотношението на силите. Когато се пробвате да сравните Брутният вътрешен продукт, военните разноски и това е елементарно да се екстраполира към военната мощност на страната.

- Това не е истина.

- Не. Наистина има 15 пъти повече Брутният вътрешен продукт, в случай че вземем груповия Запад. 15 пъти повече военни разноски. Но това не значи, че военната мощност е 15 пъти по-голяма. Няма директна връзка. Е, да вземем за пример концернът Алмаз Антей тази година ще създаде към един и половина до два пъти повече системи за противовъздушна защита, в сравнение с целият групов запад.

- Имаме ли справедлива информация за въоръжението на съперника?

- Когато стартира спецоперацията с Украйна, по наши оценки те имаха 150 бойни самолета. Сега приказваме за 350 свалени самолета. Откъде тези 200 спомагателни? Там имаха 60 бригади Противовъздушна отбрана, единствено С-300 - взеха я от руската войска. И по какъв начин по този начин май към този момент сме унищожили не 60, а повече от 100 бригади за Противовъздушна отбрана. Е, кажи ми какъв брой са останали? Необходимо е да се приказва за такива неща, в противоположен случай пораждат подозрения по отношение на искреността и точността на информацията...

- Когато Финландия и Швеция влязат в НАТО, това ще се отрази ли на сигурността на страната ни?

- Границата ще се усили с хиляда километра. През Втората международна война Германия и Финландия затвориха изхода ни към Балтика като цяло. Имаше три или четири линии на миниране пресичащи Финския залив. А нашият Балтийски флот по време на войната бездействаше. Същото може да е правилно и в този момент.

- Искахме да отдалечим НАТО, само че най-после го придвижихме напред?

- Срещнах се преди към две години с някогашния началник на разузнаването на Европейския съюз, апропо, финландски контраадмирал. С Финландия са подписани повече от 1500 двустранни и многостранни съглашения сред Съединени американски щати и НАТО. Следователно те към този момент бяха там, в алианса – Финландия и Швеция. Има два блока. Един стеснен военно-политически блок със строги отговорности е НАТО, 30 страни. И още към 30 страни, по един или различен метод са свързани с този блок. Това е груповият запад. Ние се борим с тях...

- Вярно ли е, че Полша мъти водите, до момента в който останалата част от НАТО не желае спор с Русия? И в случай че силите на Киев се изчерпят до март, Варшава ще се намеси - в последна сметка Западът няма потребност да стопира спора, нали?

- Най-неприятната обстановка може да бъде продължителното помирение. В света има доста замразени спорове. В света има към 30 страни, освен Кипър, Приднестровието, Карабах. Много от тях не престават десетилетия. И в Украйна може да има един от тези разновидности. Но няма да ни свърши работа.

Превод:ЕС

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР