Политиците успяха да превърнат дефекта в ефект. Това отлагане дава

...
Политиците успяха да превърнат дефекта в ефект. Това отлагане дава
Коментари Харесай

Проф. Димитър Вацов: Много е важно да се ограничи възможността за авторитарна власт през президентството

" Политиците съумяха да трансфорат дефекта в резултат. Това отсрочване дава късмет за държавно управление ", разяснява пред проф. Димитър Вацов, учител в Нов български университет, като изясни:

" В предходния парламент борбата за това кой да бъде ръководител беше някак махленска. Сега тя служи като инструмент за отсрочване и за печелене на време, което е за реализиране на най-малко минимално единодушие по една базисна законодателна стратегия, тази самодейност, която потегли от през вчерашния ден, и това е проблясък на здрав разсъдък ".

По думите му с всички ангажименти, че може би " въпреки всичко някакво държавно управление ще би трябвало да бъде направено, а ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България са несмели да кажат, че ще създадат кабинет, тъй като доста са се карали, това отсрочване може би е за положително и дава късмет за държавно управление. В една парламентарна народна власт Народното събрание е по-голям от държавното управление. Затова в този момент даже минималният консенсус би трябвало да разреши да има работещо Народно заседание ".

Той акцентира, че постигането на консенсус по съществени цели на страната - еврозоната, Шенген и нужните закони по ПВУ - ще резервира стабилността на демокрацията и на европейския избор на България:

" ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България като че ли узряха, че в случай че не го създадат това нещо, в случай че не си дадат най-малко минимално време, с цел да одобряват тези закони и да санират системата, ще бъдат доста тежко осъдени на идващите доста бързи избори ".

Според проф. Вацов ГЕРБ има проект Б и много елементарно може да образува държавно управление, в случай че се откаже от колаборация от Политическа партия и Демократична България:

" С Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия евентуално елементарно ще съумеят да сглобят едно парламентарно болшинство, което да поддържа държавно управление, евентуално и с пръстчето на Слави Трифонов.... Ако направи такова държавно управление, ГЕРБ ще загуби две неща - евро-атлантическият ѝ имидж ще бъде изкалян и ще влезе в емблематична коалиция на предишното ".

Слави Трифонов: Явно се вършат сделки, само че не в Народното събрание
Христо Панчугов: Този път господства чувството, че никой не желае да върви на избори
Димитър Вацов посочи като доста значими за икономическата и политическата непоклатимост на страната - приемането на Бюджет и прекъсването на служебните държавни управления, " които действат по необикновен метод ":

" Много е значимо да се ограничи опцията да се върви към властническа власт през президентството. Безкрайното разформироване на юздите на Радев, което гледаме през последните две години, не води до нищо положително за българската народна власт. Президентска република в български вид би означавало опция за още два мандата на същия президент, със мощно властническо държавно управление. Което аз не поисквам на нашата страна ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР