Политиците лъжат. Това, както се казва, им влиза в длъжностната

...
Политиците лъжат. Това, както се казва, им влиза в длъжностната
Коментари Харесай

Европа каза: Конграчулейшън..., ама друг път! |

Политиците лъжат.

Това, както се споделя, им влиза в длъжностната характерност. Въпросът е какъв брой и по какъв начин. Хората желаят да чуват обещания. За това по какъв начин ще им се решат проблемите, ще им се усъвършенства животът или усили благосъстоянието на града, района, страната. И претендентите за управнически позиции раздават обещания обилно. После извършват някои от тях отчасти, за други намират „ справедливи “ оправдания, а трети напряко не помнят.

Правителствата също лъжат. Вкупом. Както блестящият шотландски академик и политически сатирик Джон Арбърнорт отбелязва още преди триста години в своя пасквил „ Изкуството на политическите неистини “ - лъжата може доста, тя може дори да бъде оповестена за държавен монопол.

Дори и през днешния ден.

Много рядко обаче в демократичните страни със свободни медии и интензивно гражданско общество ръководещите си разрешават да лъжат огромно, безсрамно и възсмело за съответни числа и обстоятелства, които елементарно могат да бъдат тествани.  Неотдавна в Нидерландия вътрешният министър си подаде оставката заради издание на не напълно правилна статистика за миграцията в страната.

Представяте ли си го у нас?

„ В момента има над 80 служители на реда, които са в болница и против тях беше упражнено доста съществено принуждение “- съобщи общественият министър Деница Сачева в изявление обещано преди дни за предаването “Conflict zone ” на Deutsche Welle. Предаване гледано от англоезичната публика на международната медия. Само че тази цифра бе оповестена още преди месец от Министерство на вътрешните работи като брой засегнати служители на реда след бурните събития и провокации на митинга от 2-ри септември,  някои от които минали през медицински обзор и единствено 7 останали за лекуване без съществени контузии. Преди месец. 

Било лапсус, както се оправда ден по-късно министъра.

Поставена под канонадните въпроси на журналиста Тим Себастиaн, проявяващ най-високите стандарти на смела и неуместна публицистика, министър Сачева не спря жонглирането с подправени числа. Данните на  „ Евробарометър “, гласувалите за ГЕРБ, броят на хората на площада бяха част от тях, както и думите: “През последните пет години ГЕРБ съвсем удвои брутния вътрешен артикул “.

„ За 10 години растежът на Брутният вътрешен продукт е 50%, а при Румъния е 200%... “ – я отвърна квалифицираният английски публицист и обикновена инспекция удостоверява думите му. Съвсем обособен е фактът, че „ европейските структурни и капиталови фондове способстваха за съвсем 77 % от растежа на Брутният вътрешен продукт в страната “, съгласно годишния Доклад за напредъка на България оповестен през февруари от Европейска комисия.

Като стана дума за Министерство на вътрешните работи, помните ли оня чиновник – клонинг, който е бил на седем разнообразни места на митинга на 2-ри септември едновременно и е видял седем разнообразни извършители, за които след това свидетелства? Добре че смелият арбитър на Софийски градски съд Андрей Ангелов отхвърли показанията му и подаде сигнал за инспекция на дейностите му, тъй като има неистини, за които се лежи.

„ През последните две години прокуратурата работи невиждано за най-новата българска история след 1989-та година против престъпността и налагането върховенството на закона “ - дава отговор Даниела Мишева, отново вместо шефа си Гешев, на един от въпросите отправени от групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права, част от комисията LIBE на Европейския парламент, след съвещанието, на което поканеният основен прокурор не  участва.

Очевидно в прорез с показаните от прокуратурата отговори обаче е гласуваната в същата комисия проекторезолюция за съвещанието на Европейския парламент, планувано за 5.10.2020 година, където четем: „...изразява надълбоко страдание, че развиването в България докара до доста утежняване на зачитането на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната власт, разделянето на управляващите, битката с корупцията и свободата на медиите, и показва своята взаимност с хората в България в техните законни претенции и желания за правдивост, бистрота, отчетност и народна власт “.

Конфузен бе моментът, в който отново по отношение на един от поставените въпроси, от прокуратурата се извиняват на ръководителя и членовете на комисията за лъжливата информация, че чуването е проведено от Гешев, като се оправдават с неточност на някакъв несретен PR чиновник.

Оставаме в Брюксел.

Доскоро защитаващият интензивно държавното управление на Борисов президент на Европейската национална партия, към която принадлежи ГЕРБ, Доналд Туск, въпреки и с нормалния мек брюкселски звук, съобщи в прав текст:

„ Открит диалог с българския министър председател Бойко Борисов през днешния ден. По време на ръководството му страната е минала дълъг път, само че провокациите остават. Необходими са спомагателни промени във връзка с върховенството на закона, самостоятелната правосъдна система и битката с корупцията – нашите съществени полезности на ЕНП. И демокрацията в България ще има последна дума на изборите “.

Посланието, че ръководството в България се е разминало с обичайните полезности на ЕНП и е време за смяна чрез избори,  Борисов преведе на страницата си във ФБ като:

„ Имате нашата поддръжка “! Това ми сподели президентът на ЕНП Туск. Двамата сме на мнение, че българското държавно управление реализира значими триумфи както за страната, по този начин и за европейската интеграция на Западните Балкани. Той ме поздрави за успеха на ГЕРБ на провелите се частични локални избори и съобщи, че постоянните парламентарни избори са методът всеки жител да изрази своето мнение. Според Туск систематичните партии като Политическа Партия ГЕРБ имат нужния потенциал, опит и разсъдък да преведат страните си през рецесията.

С Туск обсъдихме и първия Доклад на Европейска комисия за върховенството на закона в целия Европейски Съюз. Той е справедлив и отразява напъните на страната ни за битка с корупцията... “

За представянето от страна на държавното управление на упоменатия отчет по метода на дявола с евангелието няма да се спирам в детайли, писа се задоволително. Както министър председателят самичък споделя: „ Чуя ли: " Конгречулейшън, Борисов ", не чувам нататък “. Очевидно и чете единствено началните думи на увода.

Да му се зачуди човек, дали си има вяра и живее изцяло  в паралелната действителност, която самичък построява или работи целеустремено със съответната реторика, бълвайки неистина след неистина.

Много хора се питат нямат ли управниците достолепие,  нямат ли позор, мяра и най-малко капчица морал, макар потвърденият от дълго време очевиден недостиг на всички тези всемирен полезности.

Всъщност днешните ръководещи в България не приказват на смислените, на разсъждаващи и търсещи отговори хора. Отнасят се надменно към позицията „ жител “, което съгласно политологията е един от ярките знаци за разкриване на политическата неистина. Властващите се обръщат към своите партийни ядра, към своите гласоподаватели и симпатизанти. Търсят тяхната валидация, оправдават се пред тях. Отлично знаят, че останалите няма да им повярват. Нехаят, че ФБ изригва с убийствени колажи, постове и остроумия, разнищващи ги като хора,  политици и дейности след всяка тяхна брутална неистина или откровена нелепост. Устояват със забележителен гьонсуратлък на все по-категоричните рецензии от страна на Европейски Съюз.

Явно не им пука.

Борисов е притиснат от протестиращи, съпротива, съдружни сътрудници и външни фактори. Притиснат е в ъгъла или по-скоро в периферията на страната. В тези дребни селца, по които обикаля всекидневно с джипа, с цел да показва на отделените от действителния информативен поток, намаляващи като брой отрудени техни поданици своето господство, псевдозагриженост и живковистка естественост.

Хипотезата за отдръпване сега е немислима за него и единственият кратковременен вид е поддържане на подправената действителност с неистини за всичко и от всички в близкото му обграждане. Намаляване на вредите, подготовка за постоянни избори и запазване, градене на имидж не са на дневен ред.

На всяка цена властта би трябвало да се резервира: с цел да се довършат авансирани планове, да се изтеглят голословно спомагателни заеми или разпределят задаващите се европейски траншове. Тук и в този момент.

Лъже се като за последно, а нанесените вреди мъчно ще бъдат обезвредени от последващо ръководство в условия на задаваща се международна рецесия и изострена политическа обстановка в България.

„ Лъжата може да се насажда посредством клюки, разпространяване на измислици, клюки, но не може да се трансформира в истина. “ – продължава в своя пасквил Джон Арбърнорт.

За всички нас жителите, за хората на площадите, феновете пред екрана, публицистите и интелектуалците остава нелеката задача да се борим за истината и да сме в подготвеност, тъй като откъм гърба бързо напират идващите претенденти за доверие.

Оставките няма да са задоволителни. Не бива да оцелява моделът трансформирал властта в самоцел, а кражбата и лъжата в нормативи за публичното ръководство. Длъжни сме да изострим своята сетивност за разкриване на лъжите и неправдите, да събудим крайната си неотстъпчивост към тях, както и рефлекса стремително да им се противопоставяме.

Тук и в този момент, на следващия ден ще е късно!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР