Политиците бягат от горещите картофи, а зависимостите по цял свят

...
Политиците бягат от горещите картофи, а зависимостите по цял свят
Коментари Харесай

Националният център по наркомании е добре да е независимо звено

Политиците бягат от горещите картофи, а зависимостите по целия свят постоянно са парещ картоф. Затова и никоя институция няма да гори от предпочитание да прибере под шапката си Националния център по наркомании. Мнението е на психиатъра и специалиста по зависимости доктор Александър Ангелов, който се притеснява, че в трансформацията ще се намесят специалисти и админи, които не са осведомени в елементи с проблематиката.

Д-р Ангелов предизвестява, че може да има неефективна административна и експертна интервенция.
 Публичен доклад от Министерство на здравеопазването за Националния център по наркомании желаеха пациенти
Публичен доклад от Министерство на здравеопазването за Националния център по наркомании желаеха пациенти

Смятат, че закриването на Центъра е нелегално

Той напомни опита за закриване на Центъра по наркомании по време на служебното държавно управление на Орешарски , когато този опит обаче се сблъска с мощна поддръжка на Центъра от страна на Неправителствени организации, колегиална общественост, пациентски организации.

Сега следва не тъкмо закриване, а прекачване под шапката на Националния център за публично здраве и разбори и макар че от Министерство на здравеопазването твърдят, че земетресения в системата няма да има , опасенията остават. Припомняме, че за закриване и пренасяне се заприказва още преди една година, когато жители от Банишора се разпалиха против концепция центъра да бъде настанен в квартала им.

Според доктор Александър Ангелов каквото и развиване да следва, експертният екип би трябвало да остане оптимално самостоятелен.

Когато тази система мине под нечия шапка, доста експерти могат да оказват въздействие върху малко познати области като лекуване на зависимости, мониторинг на стратегии, успеваемост на лекуването и предварителната защита, счита доктор Ангелов. Той предвижда, че обучителните стратегии, които от години се възнамеряват и осъществят от Центъра по наркомании, могат да бъдат подценени и прекратени. Повечето сътрудници от общопсихиатричната процедура, по думите му, заобикалят работата със подвластни пациенти.

Трудно ще бъде да се избегнат земетресения след такава административна промяна съгласно Ангелов освен поради разбъркванията в екипа, само че и поради свързаността на зависимостите със обществената сфера . Провокативното държание на част от подвластните и фамилиите им ангажира доста институции. Като цяло в сферата липсват и експерти.
 Не е реалистично Центърът по наркомании да е в индустриална зона
Не е реалистично Центърът по наркомании да е в индустриална зона

В София действат 10 метадонови стратегии - всички те са в центъра

" Каквото и развиване да има, Националният център е добре да се сътвори като оптимално обособено и без значение звено ", сподели още Ангелов.

Д-р Ангелов предизвести, че пациентите със зависимости не могат неглижирани. Предвид това, че Националният фокусен център е част от европейска мрежа за мониторинг на опиати и наркомании, чиято централа се намира в Лисабон, той ще продължи да съществува, предвижда доктор Ангелов.

Във всяка една страна по света съществува държавна политика по отношение на предварителна защита, лекуване и рехабилитация на наркоманиите . Освен това държавната политика у нас би трябвало да продължи да се развива и на първо място, тъй като пациентите и техните фамилии носят стигма и са в доста тежка обществена позиция . Експертът счита, че е нужен бюджет към НЗОК , който би подобрил достъпа и опциите за лекуване.

Центърът по наркомании и алкохолизъм предлага безвъзмездни проби за ХИВ и Хепатит C и B и в случай че тази активност отпадне, съгласно доктор Ангелов, това би лимитирало възможностите за експертна и изследователска работа.

Д-р Ангелов подлага на критика и плана за управление за фармакотерапия като де моде . " В него не е взел участие нито един от специалистите в региона на зависимостите, не е ясно чие авторство е и не е съответно за актуалните стандарти ", отсече експертът.

Д-р Ангелов уточни и още една болна тематика - Встрани от вниманието на здравните служби остава обаче казусът със синтетичните дроги и психостимулантите, като подвластните остават отвън обсега на помощ заради липса на средства , а и на подготвени експерти. Държавата към момента не може да регламентира къде да се лекуват стационарно пациенти под 18 години, подчертава Ангелов.

В последните години в региона на опиевите зависимости по наблюденията на лекар Ангелов и експертите от център " Възраждане " няма фрапантно повишаване на използването, доста повече обаче нараства потреблението на синтетична дрога и канабис. " Няма мрежа, към която тези хора да се извърнат ", заключи Ангелов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР