Политици и общественици гледаха лентатаВ деня, в който Кристиан Таков

...
Политици и общественици гледаха лентатаВ деня, в който Кристиан Таков
Коментари Харесай

Премиерата на филма за Кристиан Таков препълни киносалоните

Политици и общественици гледаха лентата

В деня, в който Кристиан Таков щеше да навърши 57 години, се състоя премиерата на филм за живота му - " Моралът е положителното ". Лентата с създател Веселин Диманов споделя за известния правист и държавник на фона на историческите събития в България от последните десетилетия.

За основаването на кино лентата създателят цифровизира записи от детските години на Таков, организира над 40 изявленията и минава и през целия му персонален писмен списък от над 8 хиляди страници, съобщи Нова тв.

Киносалонът се оказа стеснен за всички, чакали да чуят още за и от Кристиан Таков. Пет години след гибелта на юриста и доцент по гражданско право в Софийския университет, документален филм за живота му беше показан в София.

Авторът се въодушевява от Таков след изявление, което взима от него през 2016 година. Три години журналистът работи върху фантазията си да сътвори филм за, както го назовава той, " актуалния будител от Прехода ". Провежда повече от 40 изявленията и учи целия му персонален списък от над 8 хиляди страници.

Майката на Таков - оперната артиста Галина Йончева, дава на авторасемейния списък, който документалистът цифровизира.„ За мен е една вечер, която съчетава най-голямата тъга, тъй като е рождения ден на сина ми, и доста огромната наслада, че той остави такава следа. Виждате какъв брой народ има тук. Тази следа той я начерта за младежите - да ги води към истината, към справедливостта, към високия в морал, към етиката в връзките на хората ”, сподели в деня на първата прожекция майката на Таков.„ Аз не съм разбирала какво съставлява той, каква огромна фигура е. Аз едвам като си отиде, разбрах ”, добавя Йончева.

„ В текстове, датиращи от '80-те за това по какъв начин би трябвало да действа страната, той приказва тогава за народна власт. Аз открих, че пред нас стои един човек, който систематично се е подготвял за това да доближи до хората и да насочва послания, които в действителност имат смисъл за обществото ”, сподели Веселин Диманов.

Според медийния специалист Георги Лозанов Таков занапред ще бъде разпознаван като място в историята на Прехода. Бившият ръководител на Съвет за електронни медии назова юриста „ една от най-светлите фигури на българския преход ”.

Бившият ръководител на Народното събрание Ива Митева също участва на премиерата на кино лентата. „ Тъжно ми е, че се сещаме в този момент за него, когато към този момент го няма, а тогава, когато беше жив, не го чувахме. Защото в Народното събрание доста постоянно чувах сътрудници да го цитират, само че дали сме го разбрали ”, разяснява тя.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР