Политико-икономико-медицинският хаос в страната явно е добра предпоставка за оживление

...
Политико-икономико-медицинският хаос в страната явно е добра предпоставка за оживление
Коментари Харесай

Заложни къщи въртят търговия с боклук

Политико-икономико-медицинският безпорядък в страната очевидно е добра причина за раздвижване измежду черния и горист бизнес. Неслучайно се е появил и рецидив - противозаконна търговия с боклуци, реализирана през заложни къщи.

Големите "екстри " при потреблението на тази "техника "са две - заложните къщи не влизат в обсега на държавни регулации, а трафикантите икономисват обезпечаването на наложителните банкови гаранции за активността си. За това "изобретение " били сигнализирани две министерства - на финансите и на околната среда и водите. За пръв път сходна информация бе огласена от Българската асоциация за преработване (БАР) преди няколко години, само че гласът й се загуби... в пустинята.

Заради изискваните банкови гаранции - 25 000 лева за търговия с боклуци и по 5000 лева за всяко хранилище, доста компании са спрели активност, а площадките им за рециклируеми първични материали са закрити. Така част от тази характерна търговия

към този момент се прави нелегално,

кражбите от инфраструктурните обекти не престават, а изобретателността на "предприемачите " за заобикаляне на закона става все по-голяма.

В сивия бранш на този бранш към този момент има нов "участник " - заложни къщи, които одобряват боклуци, от които хората желаят да се освободят. Това става като движимостите се вземат против минимално заплащане, завършено като заложен билет. Боклуците, естествено, не се търсят от залогодателите, съхраняват се до натрупването на подобаващи количества, след което се продават или се изнасят през границата.

Потърсихме Александър Ценов, член на управителния съвет на Българската асоциация на заложните къщи за коментар. „ Най-вероятно става дума за изкупвателни пунктове за боклуци, чийто шефове са решили да заобиколят закона. Създали са фиктивни заложни къщи, ситуирани в индустриални зони само с тази цел”, сподели той особено за „ БАНКЕРЪ”.

Според него

няма по какъв начин сигналите да се отнасят

до членове на асоциацията, която обгръща над 50% от огромните вериги със сериозен бизнес в страната.

„ Учудващо е по какъв начин сходна активност, съмнителна още от пръв взор, продължава да убягва на районните полицейски инспектори. Но въпреки това, по места всичко се случва ", отчаян е Ценов поради петненето на този съществено контролиран бизнес.

"Подобна активност не е невъзможна, само че при тях няма сходна информация. Съхранението на боклуци изисква площи, бази, превоз, а и законодателството е много затегнато, с цел да се нарушава с лекост ", съобщи за „ БАНКЕРЪ” Анна Благоева, изпълнителен шеф на Българската асоциация по преработване.

Схемата разрешава отклоняването на забележителен запас, без да се съблюдават условията на Закона за ръководство на отпадъците (ЗУО) за позволителен режим, банкови гаранции, оборудвани площадки и разделно запазване на отпадъците. Заложните къщи

не подлежат и на тежкия санкционен режим

по ЗУО, тъй като публично не одобряват боклуци, а движимости в залог.

От друга страна, изискванията и редът за даване по занимание на парични заеми, обезпечени със
залог върху движими движимости не са уредени със закон, а в разпоредба за активността на заложните къщи. Изискванията към заложната къща са няколко:

- регистрация по реда на Търговския закон и Закона за комерсиалния регистър;

- регистрация в Министерство на финансите преди реализирането на покупко-продажби с произведения от благородни метали и скъпоценни камъни;

- регистриране като админ на персонални данни по Закона за отбрана на персоналните данни;

- приемане на вътрешни правила за надзор и попречване изпирането на пари, които се утвърждават от ръководителя на ДАНС.

Има и условия към прокуриста, шефа, члена на директорски и надзорен орган или безкрайно виновния съучастник в заложната къща, които обаче никой не управлява.

Няма обединен режим за заложните къщи, т.е. указател, а

контролът се свежда само до наставления и наказания.

Колкото и да наподобява необичайно, в този бизнес така наречен способени органи не могат да упражняват ефикасен надзор нито превантивно - посредством отвод за регистрация (ако открият, че лицата не дават отговор на изискванията) или посредством лишаване на разрешителното и изтриване от регистъра (ако открият нарушения).

Всъщност, самата Наредба за активността на заложните къщи не не разрешава категорично търговията с боклуци. Ето какво могат и не могат да вършат притежателите им:

- заложната къща е лице, което по занимание дава парични заеми, обезпечени със
залог върху движими вещи;

- заложната къща не може да прави по занимание други търговски покупко-продажби, с изключение на когато това е належащо по отношение на реализирането на активността й;

- заложната къща не може да дава парични заеми, обезпечени с ипотека върху неподвижен парцел и лимитирани вещни права, да придобива благосъстоятелност или право на прилагане върху недвижими парцели против даването на паричен заем, както и да подписва контракти за продажба с спогодба за назад изкупуване;

- заложната къща не може да приема в
залог движими културни полезности от национално и международно значение, оръжие и муниции, като се изключи хладно оръжие.

Значи... боклуци може!

Престъпление и наказване

Редове от обвиняване, предявено пред съда

Прокурорът поддържа обвиняването и твърди,че несъмнено е потвърдено от справедлива и субективна страна, че подсъдимият е направил закононарушението, за което му е повдигнато обвиняване. Свидетели са продавали в посочените два обекта движимости, които са се явили боклуци за тях от черни и цветни метали. Никой не е имал съзнанието, че отива да залага движимости там. На входа на обектите е имало и ценоразписи на разнообразни черни и цветни метали.

Като комисионери са били назначени във визирания в обвинителния акт интервал, лицата *** В., ***. Те настояват, че са правили активност, при която са били залагани движимости и от нито едно доказателство по делото не излиза наяве, някое лице да е пристигнало да потърси тези движимости и някой да е възприел продажбата на тези движимости като тип
залог. Това е бил метод да се оформят покупко-продажбите от продажба на черни и цветни метали.

Дружеството през визирания интервал не имало лиценз по ЗУО, с цел да разполага с право да прави такава комерсиална активност.

Прокурорът пледира още,че подсъдимият не е изкупувал персонално тези метали, само че това е осъществявано посредством служащи и един шеф на сдружението няма по какъв начин да се намира в другите си обекти и вместо да прави активност по ръководство на сдружението, би седнал тъкмо той да изкупува черните и цветни метали. Това се установявало от тримата свидетели-комисионери, които несъмнено са правили тази активност, съгласно вменените им от шефът на сдружението трудови отговорности.

Прокурорът смята още, че точно подсъдимият е осъществявал фактическото ръководство на обектите и в неговото пълномощие е било да разпореди на подчинените му лица да одобряват или не боклуци от черни и цветни метали.

Деянието е осъществено точно от подсъдимият с посредственото извършителство на лицата, които са били чиновници в сдружението, назначени на съответна служба.

От справедлива страна прокурорът твърди, че действието е осъществено при директен предумисъл, и следва да му се наложи санкции според наредбите на член 36 и вземане предвид с наредбите на член 234б, алинея 1 от Наказателния кодекс, което планува отнемане от независимост до пет години. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР