Политиката спрямо Северна Македония вече е надградена т.к. много силно

...
Политиката спрямо Северна Македония вече е надградена т.к. много силно
Коментари Харесай

Кирил Илиев за позицията ни спрямо РСМ: Няма отстъпление

Политиката по отношение на Северна Македония към този момент е надградена т.к. доста мощно е застъпена тематиката за правата на българите, които живеят там. Каквото и да си приказваме, най-важното са хората и техните права. Не съм сюрпризиран от решението на КСНС, още повече, че бе взето с цялостен консенсус. Опозицията може да се възползва, само че аз не считам, че има оттегляне от позициите ни. Това съобщи в студиото на ФАКТИ историкът Кирил Илиев.

" Темата за самоопределението и правото на един човек да се самоопредели е свещено право. Това, че Гоце Делчев се е самоопределил като българин не съм го измислил аз или някой различен историк, написал го е самичък Гоце Делчев, както и останалите дейци на Вътрешната македоно-одринска организация. Темата за предишното касае и тематиката за бъдещето. Има проблематични аспекти в проучването на историята в РСМ, т.к. през междинното обучение се стигматизират българите в Македония, цялото обучение по този начин е конструирано, че да показа българина като зложелател, като кръволак на Македония, като фашист, окупатор, татар. Тези аспекти би трябвало да бъдат редактирани по отношение на историческите извори от съответния интервал. Такава трябваше да бъде и задачата на комисията, която се сътвори и трябваше да работи по документите ", сподели той.

" Мисля, че със настоящето държавно управление на РСМ има оптимистични нотки, които идват от страна на РСМ. Беше освободен Никола Димитров - човек с твърди позиции по отношение на България, той беше генератор на антибългарската агитация на територията на РСМ и отвън нея. Оттук нататък можем да търсим мостове, които да ни сближават. Не отхвърлям, че стопанската система, културата, инфраструктурата, бизнеса, е добър старт, само че персонално за мен най-важните неща са спазването на човешките права на българите в Македония, изясняване на историческите проблеми, понижаване езика на омразата ", съобщи историкът.

Целия диалог с Кирил Илиев гледайте във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР