Политиката на затягане на коланите и на ограниченията е старомодна.

...
Политиката на затягане на коланите и на ограниченията е старомодна.
Коментари Харесай

Станишев: Солидарността е двупосочна улица, в която от едната страна получаваш, но от другата трябва да дадеш



Политиката на стягане на коланите и на рестриктивните мерки е старомодна. Това съобщи президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e ръководител на Националния съвет на Българска социалистическа партия,... към профила по време на конференция за бъдещето на кохезионната политика в Брюксел, оповестиха от пресофиса на партията.

„ Затягането на коланите и рестриктивните мерки унищожават нашите общества “, посочи в речта си на форума водачът на европейската левица. Той напомни, че кохезионната политика на Европейски Съюз е ориентирана към превъзмогване на разликите сред районите в Евросъюза.

„ Солидарността като съществена полезност на Европейски Съюз е най-близка до социалистите, а нейното най-явно изражение е в кохезионната политика на Европейския съюз “, акцентира Станишев. „ Днес солидарността наподобява в рецесия и най-хубавият образец за това е оправянето с бежанската рецесия “, сподели той. „ Солидарността е двупосочна улица, в която от едната страна получаваш, само че от другата би трябвало да дадеш “, бе безапелационен водачът на ПЕС.

Станишев напомни, че преди 30 години бюджетът на Европейския съюз за кохезионна политика е бил 10 милиарда евро годишно по сегашни цени. „ Всеки европеец е получавал по 30 евро във време, когато в Европейски Съюз членуват 13 страни. Днес всички райони на Европейски Съюз са покрити от кохезионната политика, разпределят се 50 милиарда евро всяка година, т. е. съвсем по 100 евро на европейски жител. Тези пари се влагат в учебни заведения, лечебни заведения, публичен превоз, достъп до чиста вода, филтриране на въздуха, модернизиране на пътни артерии “, подсети Станишев.

„ Само за предходния финансов интервал с помощта на стратегиите по кохезионната политика са били подкрепени 60 000 научни плана, основани са един милион работни места, 120 000 нови предприятия са получили поддръжка и финансиране, както и над 400 000 дребни и междинни компании, а 6 милиона души пият по-качествена вода. Тази политика по превъзмогване на разликите сред европейските райони работи “, бе изводът на Станишев.

„ Всяко евро, вложено в кохезионната политика, се връща трикратно в Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз, акцентира той. „ За Източна и Южна Европа кохезионната политика е най-видимата част от Европейския съюз “, сподели Станишев и посочи, че когато хората в едно обитаемо място видят ремонтираното по линия на тези фондове свое учебно заведение, те съответно схващат солидарността сред европейските страни.

Сергей Станишев акцентира, че по тази причина борбата на социалдемократите и социалистите в Европейски Съюз е за опазване на кохезионната политика против апелите за нейното орязване в идващия програмен интервал след 2020 година „ Желанието на левите е и да бъде непокътнат грантовият механизъм по кохезионната политика, а не той да бъде заместен от плановия принцип. А също по този начин и да не изисква по-голямо съфинансиране. Планът Юнкер сътвори дисбаланс. Проекти завоюваха единствено няколко страни от Европейски Съюз за сметка на всички останали, ето за какво това не е добър образец за взаимност ", акцентира Станишев.

Президентът на ПЕС се разгласи изрично срещу намаляването на бюджета за кохезионна политика в идващия програмен интервал. Той съобщи позицията на социалистите за увеличение на средствата по нея, за модернизирането и реформирането й. "Нашето политическо семейство е първото, което стартира полемиката за бъдещето на кохезионната политика и ние ще останем в тази борба до дъно. Имате нашата политическа поддръжка за всяка политика, с която можем да отговорим на провокациите на бъдещето ", съобщи президентът на ПЕС, обръщайки се към еврокомисаря по районната политика Корина Крецу.

"Кохезионната политика е циментът, който ще заздрави фундамента на Европейски Съюз, по тази причина борбата за запазването й е в действителност тежка ", посочи в речта си Корина Крецу. За идващия програмен интервал имаме даже още по-високи цели - над 300 000 нови планове и 850 000 км нови пътища, уточни Крецу. Тя благодари на президента на ПЕС за политическата поддръжка в Европейския парламент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР