Политиката на Полша към Северен поток-2 се оказа неуспешна. Варшава

...
Политиката на Полша към Северен поток-2 се оказа неуспешна. Варшава
Коментари Харесай

Полско издание: Северен поток-2 или катастрофата на външната политика на Полша

Политиката на Полша към Северен поток-2 се оказа несполучлива. Варшава напълно се подчини на ползите на Съединени американски щати, демонстративно заемайки антируска позиция, само че беше победена и в това време скапе имиджа си, откакто се скара с Русия и с Германия. Авторът Витолд Модзелевски приказва в Myśl Polska за нуждата от преосмисляне на такава външна политика.
Опитвайки се обективно да показа задачите и предмета на външната политика, които полското управление организираше през последното десетилетие и половина, може да се намерят единствено три основни области. Те наподобяват по този начин: абсолютно покоряване на американските ползи (изразяващо се основно в закупуването на скъпи оръжия от САЩ); непрекъснати митинги против германско-руската инвестиция в газа по дъното на Балтийско море (Северен поток-2); наблягане на враждебното отношение към Русия, „ ръководена от режима на Путин “, която работи като „ агресор “ и „ опасност “. В същото време се разпространява концепцията за така наречен Три морета, която трябваше да се трансформира в един тип съюз на страни, включени и невключени в Европейски Съюз и НАТО. Идеята е любопитна, само че към този момент й липсват освен някои конкретности, преди всичко позитивни отгласи от страна на евентуални участници в този план.
По-рано, когато либералите бяха на власт, на външнополитическия фронт Варшава се занимаваше единствено с обезпечаването на Берлин и персонално на Ангела Меркел лоялността и подзчинение. Най-вероятно това беше частна самодейност, обвързвана с проекти за политическа кариера налидера на тези либерали.
Сега виждаме срив на политиката, обвързвана с втората област, упомената нагоре. Северен поток 2 ще бъде приключен, никой не изслуша митингите ни, те се оказаха изцяло безполезни. Самите ние сме се довели до имиджово проваляне. Остава въпросът за какво рискувахме престижа на нашата страна, тъй като в случай че погледнете обективно на обстановката, Полша нямаше никакви ползи по този въпрос и най-важното не беше считана за страна по него.
 Полша подлага на критика Германия поради „ Северен поток-2 ” Полша подлага на критика Германия поради „ Северен поток-2 ”
Министърът на външните работи на Полша разкритикува остро Германия за поддръжката и за газопровода „ Северен поток-2 ”. Герман...
Провалът на политиката по отношение на Украйна не ни научи на нищо. Нашата безусловна поддръжка за управлението на тази страна след Майдана нямаше и няма минимум значение, а и самото това управление не искаше полско присъединяване в украинските каузи. Първо, ние няма какво да предложим на Украйна, и второ, нашата роля в връзките с други страни, които се интересуват от този район, е минимална (никой не желае да ни види там).
Някои настояват, че полската политика е доста по-изобретателна и няма нищо общо с формалната „ витрина “, само че сякаш се крие във обстоятелството, че Варшава, въпреки да поддържа постмайданските управляващи в Киев, в действителност е съдействала за по-нататъшното разложение на тази страна, която към този момент претърпява икономическа, демографска и цивилизационна злополука. Това е в сходство с полските ползи, защото получаваме приток на евтина работна ръка, без която стопанската система ни не би оживяла, а деградацията на украинската страна я прави „ болен човек “ в източната част на Европа.
Следователно, мощен и рисков съперник няма да се появи в чужбина, също така, под управлението на антиполски политически сили. Икономическият и демографски капацитет на Украйна е доста по-голям от полския, и в случай че тя се управляваше въпреки и в минимална степен дейно, тя бързо би придобила стопански и даже политически превес.
Има избор от три разновидността: Украйна, интегрирана в политическата и икономическата сфера с Русия; мощна антируска страна, която се управлява от личните си ползи и не слага преди всичко външнополитическите цели; западнала страна, която продава активи. Предполагам, че избрахме третият. Можем ли да подозираме, че членовете на нашата политическа класа са толкоз хитри? Кой знае, може би са го създали инцидентно.
Както се очакваше, Съединените щати се отхвърлиха от враждебната си изразителност против Северен поток-2, защото напъните им бяха напразни. Всъщност те също биха могли да създадат малко, защото идващите наказания против фирмите, участващи в плана, се оказаха неефективни и те не можеха да бъдат разнообразни. Толкова ли са слаби Русия и Германия, че биха били сплашени от набръчканите вежди на Вашингтон? Никой не вярваше съществено в тези приказки. Какво би могло да направи американското управление? Хвърляне на бомби на строителна площадка, изстрелване на ракети? В името на какво? Подобен хазарт би бил доста безценен в стопански проект.
 Меркел ще се опита да уреди разногласието за осъществяването на Северен поток 2 Меркел ще се опита да уреди разногласието за осъществяването на " Северен поток 2 "
Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Вашингтон, с цел да уреди разногласието за осъществяването на плана " Северен поток 2 ", осведоми ТАСС....
Появата на тази " тръба " заплашва ли ползите на която и да е американска компания с въздействие във Вашингтон? Ние не знаем нищо за това, само че американската политика обичайно се ръководи от лобирането на заинтригувани страни (това е цялата демократична демокрация).
Защо започнахме безнадеждна война на този фронт, която скапе връзките на Полша освен с Русия, само че и с Германия, т.е. с Европейския съюз, който работи като приложение към тази страна? Неизвестно. Сега няма смисъл да чупим копия, защото Вашингтон разгласи провалянето си в тази област.
Поражението постоянно може да се трансформира в триумф и даже в последна сметка да спечелите пари. Западът ни „ съобщи “ за следващ път, тъй че към този момент не сме длъжни да купуваме американски самолети и други скъпи играчки, с помощта на които няколко десетки милиарда злоти ще останат в портфейлите ни. Можете също по този начин да наградите към ред американските концерни, които не желаят да заплащат налози в Полша.
Време е да стартираме сериозна полемика за полската външна политика, която до момента ни водеше единствено от проваляне до проваляне.
Превод: Ганчо Каменарски

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР