Политиката на EVN Топлофикация да стимулира клиентите си да изберат

...
Политиката на EVN Топлофикация да стимулира клиентите си да изберат
Коментари Харесай

EVN Топлофикация: през март ежемесечното отчитане доказа предимствата си спрямо сезонния отчет на уредите

Политиката на EVN Топлофикация да подтиква клиентите си да изберат месечно отчитане на своите уреди вместо сезонно се потвърди през месец март, когато външните температури бяха по-високи по отношение на февруари. Това демонстрират данните от фактурите за топлинна сила и гореща вода на битовите клиенти на EVN Топлофикация в Пловдив. Благодарение на това, че над 80% от клиентите на компанията към този момент употребяват ежемесечен отдалечен или образен доклад тази разлика на външните температури и по-малкото ползване се усети непосредствено и в по-ниската междинна фактура.

Данните сочат, че междинната стойност на фактурите за топлинна сила и гореща вода на битовите клиенти през март е 73,67 лева с Данък добавена стойност по отношение на февруари, когато е била 77.86 лева с Данък добавена стойност.

Средна месечна температура в Пловдив през март 2020 е била +8,9 градуса, а през февруари е била +6,4 градуса.

За клиентите, които към момента употребяват сезонен доклад на своите уреди тази разлика ще стане забележима едвам при изравнителните фактури, които обичайно излизат през август. Причината е, че сезонен доклад се прави единствено преди и след края на отоплителния сезон, а месечните фактури се пресмятат планирано, на база на консумация от минал отоплителен интервал.

Затова компанията още един път предлага на клиентите да изберат преимуществата на ежемесечното образно или отдалечено отчитане, при което фактурите се сформират на база на ежемесечни показания, а не по отношение на минал интервал. За задачата в здания етажна благосъстоятелност е нужно решение на общото заседание, което се подава при съответната компания за дялово систематизиране, обслужваща постройката.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР