Политическото бъдеще на Испания може да бъде решено от един

...
Политическото бъдеще на Испания може да бъде решено от един
Коментари Харесай

Карлес Пучдемон определя висока цена за излизане от политическата безизходица в Испания

Политическото бъдеще на Испания може да бъде решено от един заточеник , който се намира в едно отдалечено кътче на Белгия . 6 години откакто провежда противозаконен референдум , целящ да трансформира Каталуния в самостоятелна република , някогашният водач на каталунското районно държавно управление Карлес Пучдемон  отново е подготвен да раздруса Испания радикално. Тъй като левите и десните сили са механически обвързани в испанския парламент, идващото държавно управление на страната в този момент зависи от поддръжката на седем депутати от сепаратистката партия „ Хунтс “ (Junts), която Пучдемон е основал и управлява отдалечено.

От своя усамотен дом, който се намира в китното старинно градче Ватерло (Белгия), Пучдемон  е подготвен да реши какво ще се случи в страната, от която е избягал, написа „ Politico “.

Анализатори и политици се питат дали той ще поддържа оставането на социалистическия министър-председател Педро Санчес на поста му, или ще провокира свикването на нови избори , които биха могли да дадат на десницата нов късмет за власт ?

„ Хунтс “ не дължи нищо на никого, с изключение на на своите гласоподаватели. Нашите гласоподаватели, нашата стратегия, нашите задължения бяха и са насочна точка на политическите ни дейности, “, съобщи каталунският сепаратистки водач часове след изборите на 23 юли.

Влиятелният водач набира мощ

Когато идната седмица испанският парламент се събере още веднъж , един въпрос ще бъде водещ в дневния ред, а точно кой има задоволително поддръжка , с цел да стане идващият министър-председател на Испания? Понастоящем нито Санчес , нито водачът на дясноцентристката Народна партия  Алберто Нунес Фейхоо управляват задоволително места, с цел да бъдат определени изрично.  Ето за какво е належащо болшинство в Народното събрание. Тук идва и ролята на Пучдемон  и партията му.

След като години наред не се радваше на особена влиятелност в испанския политически пейзаж, където независимостта на Каталуния към този момент не е водеща тематика, в този момент Пучдемон е решен да се възползва от новопридобитото си преимущество , до момента в който и двете страни търсят съглашения с по-малките партии.

„ След като получихме окончателните резултати, разновидностите са още по-ясни. Или нашата партия гласоподава в интерес на Санчес, или социалистите в последна сметка поддържат Фейхоо, или който и да е претендент, препоръчан от Народната партия.  Другата алтернатива е да бъдат проведени повторни избори. “, съобщи още политикът.

В качеството си на непостижим авторитетен водач Пучдемон , който отхвърли да беседва по тематиката с екип на “Politico ”, даде ясно да се разбере, че в подмяна на поддръжката на партията си има намерение да изиска всичко , което му е било отказвано до момента . Все още преследван от испанското законодателство, каталунският водач желае прошка освен за него, само че и за всички упрекнати по отношение на несполучливия референдум за самостоятелност, проведен през 2017 година Той към момента упорства и за гласоподаване за разединение на самостоятелната област Каталуния – този път обаче с формалното утвърждение на Мадрид.

Вицепремиерът на Испания Мария Хесус Монтеро към този момент отхвърли и двете претенции , като изясни, че социалистите могат да договарят единствено „ в границите на законността, избрана в испанската конституция “. В отговор на това Пучдемон и неговата партия оповестиха, че отхвърлят да правят отстъпка даже това да значи нови избори. Въпросът какъв брой твърдо партията на сепаратиста ще се придържа към „ алените си линии “, ще зависи от индивида, който от 2017 година насам живее надалеч от родината си, заплашван от затвор.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР