Политическите партии ще връщат надвзетите партийни субсидии за последните три

...
Политическите партии ще връщат надвзетите партийни субсидии за последните три
Коментари Харесай

Партиите ще връщат надвзетите субсидии

Политическите партии ще връщат надвзетите партийни дотации за последните три години, реши Народното събрание. Поправката в закона бе препоръчана от ръководещите, откакто шоуменът Слави Трифонов разгласи, че вместо по 11 лева на глас, както е по закон, през предходната година политическите сили са получавали по 13 лева

Според признатите промени партиите би трябвало да върнат част от дотацията си от 26 май 2016 година до влизането в действие закона, т.е. за последните три години. Срокът за връщането на средствата е до края на идната година. След това стартира да тече рента за веселба. В боджета би трябвало да се върнат общо 14,6 млн. лева

Надвзетите пари са преведени на партиите с над 1% и обединенията с над 4 % поддръжка на последните парламентарни избори. Въпреки че по-високи дотации са отпускани на партиите и преди 2016 година, държавното управление предложи " спомагателните " суми да се връщат единствено за последните три години. Обяснението е, че другояче щяло да настане безпорядък поради отминалостта за връщане на по-старите " наддадени пари “.

Пари ще би трябвало да връщат освен парламентарно показаните сега партии, само че и тези, който са били в предходното Народно заседание или тогава са имали над 1% от гласовете. Това значи, че пари би трябвало да връщат: ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, " Атака ", " Воля ", партиите от някогашния Реформаторски блок (ДБГ, Съюз на демократичните сили, ДСБ, НПСД, БЗНС), както и " Движение 21 ", " Глас национален " и " Възраждане ".

" За тези, които получават дотация, а не върнат непринудено, от втория им транш за 2019 година ще получат 70%. Вторият транш ще бъде преизчислен по наредбите на този законопроект. От всички последващи траншове по 50% “, изясни ден преди приемането на измененията зам.-министърът на финансите Росица Велкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР