Политическата върхушка на ГЕРБ само дебне къде ще се появи

...
Политическата върхушка на ГЕРБ само дебне къде ще се появи
Коментари Харесай

Финансовите кофпомпи на ГЕРБ запушиха

Политическата върхушка на ГЕРБ единствено дебне къде ще се появи нов финансов поток и незабавно тича с кофите да го изгребе. Сакън някой различен да не сръбне от него. Като финансови кофпомпи са. Това бе един от първите мнения, появили се във Facebook, откакто стана ясно, че депутати от ръководещата партия, водени от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова, са внесли в Народното събрание предложение за промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, предвиждащи фрапантно нарастване на акциза за тютюневите произведения, които се пушат посредством нагряване - така наречен хийтс-патрончета на IQUOS.

Мотивите за тази законодателна самодейност бяха показани от самата Стоянова в един от утринните блокове на bTV. "Тези цигари (които се пушат посредством нагряване на тютюна) - съобщи тя - бяха с доста невисок пазарен дял и ние недооценихме неговия растеж, който стана доста огромен поради нападателната политика на производителите им. Тази политика докара до това, че за интервала януари-май 2018-а по отношение на същия интервал на предходната година имаме растеж от над 50 %. Освен това относителният дял на използването на тези цигари в общия размер на тютюневите произведения на пазара също пораства - от 1% в края на 2017-а той към този момент е 1.4% с наклонност до края на годината да доближи 1.6 %. И този растеж е за сметка на размера на обичайните цигари ".

Стоянова изясни също по този начин, че от една кутия стандарти цигари с цена 5.5 лева в бюджета като данък влизат 3.53 лева, а от една кутия нагреваеми цигари със същата цена влизат 93 стотинки. Умножено по количествата цигари, това правело 15 млн. лева загуби за хазната, които до края на годината щели да доближат 30 млн. лв.. Тя обаче не била съгласна през бюджета да дотира един артикул, който се употребил от една шепа хора, и то на социалнослаби. Защото, видите ли, с цел да си позволиш да пушиш сходно нещо, трябвало да направиш една инвестиция от 200 лв.. Само че по какъв начин по този начин се получава, че при тютюневите произведения, които се пушат посредством нагряване, имаме растеж от 50%, хем ставало въпрос за шепа хора?

Изявлението на Менда Стоянова породи доста мнения, над 95% от които бяха негативни. Диапазонът им е необятен - от остри попържни до задълбочени разбори. Но в духа на в. "БАНКЕРЪ " ще обърнем внимание на последните.

"Акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми произведения (хийтс) е: 3.8 към 1 в Румъния; 2.9 към 1 в Гърция; 8.2 към 1 в Сърбия. В България в този момент е 3.8 към 1, а предлагането е то да стане 1 към 1 - такова знамение в Европа няма! ", написа икономистът от Института за пазарна стопанска система Петър Ганев. Според него е належащо данъчната основа да е върху количеството тютюн, защото бездимните произведения са доста разнообразни по своя темперамент от общоприетите цигари. Такава е практиката на Стария континент.

Пак съгласно Ганев "акцизната ставка би трябвало е сензитивно по-ниска по отношение на цигарите - бездимните произведения съдържат тютюн (за разлика от електронните цигари), само че неналичието на горене обуславя по-ниския здравен риск и надлежно по-ниската акцизна ставка. В цяла Европа е обикновено разликата сред акцизната тежест върху цигара и бездимно произведение да е три-четири път ".

При цялото ни почитание извънредно несериозно звучат и приказките на Менда Стоянова за шепата състоятелни хора. Народната представителка би трябвало да знае, откакто внася сходни нормативни промени, че множеството хора са закупили устройствата на промоционални цени (между 70 и 90 лева) и мъчно ще се съберат даже в шепите на всички депутати от ГЕРБ. Редно е също по този начин Стоянова и компания да са наясно с цените на общоприетите цигари и на кутиите с патрончета за пушене с нагряване. Като ги сравнят, несъмнено ще открият разликите в интерес на вторите и за какъв брой време се избива инвестицията. Да не приказваме за другите преимущества.

Всъщност какво би се случило, в случай че с недомислените си дейности ГЕРБ вдигне акцизите на цигарите с нагряване? Една част от пушачите сигурно ще се върнат към общоприетите цигари и отново ще тровят близките, само че и в хазната ще влезе някой непретенциозен лев повече. Други обаче ще зачестят "екскурзиите " си до градчетата зад границата ни със Сърбия и Румъния, с цел да си закупят някое и друго стекче с патрончета за пушене с нагряване. По този метод освен няма да усилят своята акцизна тютюнева милостиня за бюджета, а в противен случай, ще я свият до нула. Може с съвсем 100% сигурност да се допуска, че в случай че посегнат на акциза за цигарите с нагряване, тази мярка ще има същата орис като въведеното отново от ГЕРБ облагане на лихвите по депозитите. Ефектът за бюджета е нулев и може би даже негативен, в случай че се сметнат разноските за администриране на това облагане.

Шумът към препоръчаното нарастване (поредно) очевидно обезпокои премиера Бойко Борисов. От Солун, където отново оправяше Балканите, той първо се нацупи, а след това с очевидна скука махна с ръка.

"Единственото, от което се е водила групата на ГЕРБ за облагане с данък или, както там желаят го наричайте, е да не дотираме избрана група цигари без значение дали те са с пушек без пушек с изгаряне, или с нагряване. И се оказва, че никой различен с изключение на ГЕРБ не мисли за бюджета. Всеки желае в допълнение разноски - дайте за самолети, дайте за заплати, дайте за танкове, за военни, за служители на реда. Все едно бюджетът е бездънна каса, от която всеки може да гребе. След като желаете да подаряваме пари от бюджета - тъй като откакто не събираме от тези бездимни цигари пари по този начин, както от другите, това е загуба за държавния бюджет - добре. След като желаете да дотираме тези чуждестпранни компании, които в тази ситуация ги поддържат Патриотите, и аз ги поддържам към този момент. Разпоредил съм на Цветанов да отдръпват закона, да създадат среща с тези, няма да се таксуват с такива мита, каквито другите цигари ", съобщи министър-председателят.

Пак се разигра театърът "Хулиганчетата в парламентарната група правят простотии, с цел да пристигна баща Бойко да им издърпа ушите ". Но не напълно същият. Ден след Бойковата благословия ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се изпъчи: "Няма да оттеглим законопроекта. Това, което ще създадем, е да отложим съвещанието на бюджетната комисия по този въпрос, с цел да създадем задълбочени изследвания каква е практиката в страните от Европейски Съюз. В тях съотношението сред естествената и електронната цигара е 100% данък за естествената цигара и 70% за електронната. "

Интересно дали в Цветанов проговори тогавашният физкултурник, или възприятието за личната му значителност и за какво задълбоченото изследване не бе направено, преди да се внасят законопроекти, и да се дават несериозни пояснения по малките екрани?

В последна сметка акцизът за цигарите, които се пушат посредством нагряване, май ще се подвига. Прошка няма да има. И ГЕРБ ще ни даде още едно доказателство, че всичките му предизборни обещания да не усилва данъчното задължение върху популацията са въздух под огромно налягане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР