Политическата криза в Беларус се пренесе и върху песенния конкурс

...
Политическата криза в Беларус се пренесе и върху песенния конкурс
Коментари Харесай

Евровизия отхвърли песента на Беларус заради подигравки с протестите

Политическата рецесия в Беларус се придвижи и върху песенния конкурс " Евровизия ", откакто уредниците му отхвърлиха песента " Ще те науча ", излъчена от страната, поради насмешки с митингите против президента Александър Лукашенко, заяви Ройтерс.

Песента, в която се пее " ще те науча да се подчиняваш ", провокира остри реакции от страна на опозиционни фигури и апели на евродепутат Беларус да бъде изключена от състезанието.

Изпълнението на група " Галаси ЗМеста " получи 5800 лайкове и повече от 40 000 негативни оценки на формалния канал на състезанието в Ютюб от вторник до момента, с повече от половин милион гледания. Песента към този момент е свалена от уеб страницата.

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕСРТ) отхвърли песента и заплаши Беларус с дисквалификация, в случай че не подаде редактирана версия на парчето или нова ария.

" Стигнахме до умозаключение, че песента слага под въпрос неполитическият темперамент на състезанието ", се показва в изказване на ЕСРТ. Организаторите споделят още, че песента излага на риск репутацията на песенния конкурс.

Фронтменът на беларуската група Дмитрий Бутаков отхвърли песента да нарушава разпоредбите на състезанието. " За мен това решение не е вест. Очакваше се, разбираемо е ", сподели той пред Ройтерс. " Отнеха ни международната купа по хокей и Евровизия е нищо спрямо това ", добави той. " Според мен песента ни извършва изискванията. Само те си мислят, че не е по този начин ".

Държавната телевизия на Беларус не отвърна на поканата за коментар за песента и за апелите на опозицията да изключване от " Евровизия ".

Според критиците, в случай че бъде позволено песента да се показа, това ще даде легитимност на потушаването на всеобщите митинги против Лукашенко след изборите през август. Президентът отхвърля да е имало изборни измами и упреква Запада, че спонсорира митингите.

" Това е насмешка с народа на Беларус, с всичко, което се случва в страната ", сподели за парчето певицата Анжелика Агурбаш, представяла Беларус на Евровизия през 2005 година, преди да бъде оповестено решението на уредниците на състезанието.

Музикантите от група " Галаси ЗМеста " са отявлени критици на митингите и ги дефинират като опит да се унищожи страната.



Шведската евродепутатка Карин Карлсбро се причисли към апелите на беларуската съпротива Беларус да бъде изключена от " Евровизия ".

" Държавната телевизия е мегафон на диктатурата и на Лукашенко ", сподели тя пред Ройтерс.

В песните на групата " Галаси ЗМеста " се вършат насмешки с опозиционни фигури. Един от тях е някогашният посланик Павел Латушко, който бе уволнен като шеф на държавния спектакъл предходната година. Музикантите го осмиват в ария, че по-късно забегнал в Полша.

Латушко сподели пред Ройтерс, че Евровизия би трябвало да изключи беларуската телевизия в символ на взаимност с публицистите, които бяха задържани и изпратени в пандиза по време на митингите. Според него изключването на беларуската телевизия ще навреди съществено на душeвността и на репутацията на Лукашенко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР