Политическата криза в Беларус продължава да преследва Европейския съюз. В

...
Политическата криза в Беларус продължава да преследва Европейския съюз. В
Коментари Харесай

ECFR: На източния фронт нищо не е спокойно

Политическата рецесия в Беларус продължава да преследва Европейския съюз. В отговор на необятно публикуваните митинги против фалшифицираните президентски избори през 2020 година, беларуският водач Александър Лукашенко организира брутална принуда против гражданското общество, която докара до всеобща емиграция и отнемане от независимост на стотици хора по политически обвинявания, написа The European Council on Foreign Relations.

През май тази година режимът отвлече аероплан, пренасящ жители на Европейски Съюз сред европейските столици. Сега, въодушевен от отстъпките, които Турция и Мароко завоюваха, употребявайки миграцията като оръжие, той оказва напън върху Европейски Съюз, като основава миграционна рецесия на границата на Беларус с Литва, Латвия и Полша.

Лукашенко освен цели да принуди Европейски Съюз да облекчи глобите против страната му. Той също по този начин желае блокът да стартира разговор с неговото държавно управление, да стартира да се пазари и по този метод да показва, че изказванията на европейските водачи за неговата нелегитимност не са нищо повече от празни думи.

Лукашенко стартира да употребява миграцията като оръжие незабавно откакто Европейски Съюз наложи четвъртия си пакет от наказания на режима му. Увеличават се полетите от Близкия изток до Беларус, до момента в който по този начин наречените туристически компании в страната изготвят специфични предложения за разглеждане на забележителностите на западната й граница.

Първа беше наранена Литва, която в началото одобри бежанци и други мигранти в специфични лагери на своя територия. Но това ставаше все по-трудно с повишаването на броя: беларуски граничари придружаваха доста бежанци и мигранти до най-уязвимите и неприятно охранявани сектори от границата.

Литовските управляващи реагираха, като трансформираха тактиката. Сега те връщат всички тези, които нелегално пресичат границата в Беларус по сходен метод, посредством " отбиване ", което е нелегално по силата на Европейски Съюз и интернационалното право - и което надлежно провокира рецензии от организации за правата на индивида. Литва е издигнала десетки километри ограда от бодлива тел по границата си и е засилила защитата.

Полша потегли по същия път. Най-близо до Германия, страната в този момент е главната цел на Лукашенко. В резултат на това полските управляващи блокират стотици опити за нелегално секване на границата всеки ден. От август повече от 30 000 мигранти са се пробвали да преминат. Полското държавно управление гледа на това не като на филантропична рецесия, а като на белоруска експанзия и не се тормози да задържи мигрантите непременно - решавайки, че в случай че въпреки всичко преминат границата, те би трябвало да бъдат изтласкани назад в Беларус.

На 2 септември държавното управление разгласи изключително състояние в граничната зона - което значи, че към този момент е неразрешено за всички, които желаят да оказват помощ на блокираните там, в това число лекари, чиновници на Неправителствени организации и публицисти. През октомври полският парламент одобри закон, който разрешава отбиване според вътрешното законодателство. Междувременно държавното управление е разположило 12 000 граничари, с цел да следят региона.

Полша в този момент възнамерява да построи " преграда " по почти половината от своята 418-километрова граница с Беларус (за нея останалата част от границата към този момент е сложна за преминаване). Полша има цялостното право да пази границата си, само че блокирането на здравна помощ и изтласкването на мигранти назад в Беларус е нечовешко. Страната би трябвало да работи дружно с европейските сътрудници, с цел да ръководи обстановката.

Всичко това обаче се случи на фона на засилващата се борба на Варшава с институциите на Европейски Съюз за върховенството на закона. А Полша беше една от дребното страни от Европейски Съюз, които отхвърлиха да одобряват бежанци по време на миграционната рецесия през 2015 година Оттогава отхвърля квотите за бежанци. Полското държавно управление заема твърда позиция във връзка с миграцията и не желае да разчита на помощ от Европейски Съюз.

Frontex, организацията на Европейски Съюз за гранична и брегова защита, е подготвена да помогне. Но Полша ще би трябвало да изиска от Европейски Съюз такава помощ - което би било най-малкото неловко. Още по-лошо за полското държавно управление, това би означавало да работи с Брюксел и да одобри някакво равнище на надзор на Европейски Съюз върху границата. Така че Варшава избира да ръководи сама. Лидерът на опозицията Доналд Туск твърди, че е време НАТО да помогне за справяне със обстановката, което може да е по-благоприятна стъпка за държавното управление.
 Лукашенко не желае неточности на границата Полша-Беларус, да не въвлича нуклеарна Русия
Лукашенко не желае неточности на границата Полша-Беларус, да не въвлича нуклеарна Русия

Критикува полски танкове по границата и поучава да се учи история къде стартират войните в Европа

Други страни от Европейски Съюз към този момент усещат въздействието на тази рецесия. Притокът на мигранти в Германия през Беларус се е нараснал от 500 през август на повече от 2000 през септември, до към 4000 през октомври. Тъй като краткотрайните убежища в източните й територии към този момент са цялостни, Германия вкара още веднъж надзор на границата си с Полша.

Този сюжет е очакван в конфиденциален документ, който немското министерство на вътрешните работи поръча напролет на 2021 година Документът предизвестява, че съветското и беларуското държавни управления могат да употребяват мигранти за оказване на напън върху Германия и в композиция с дезинформация и секрети интервенции, да провокират политическо противоречие в страна.

Служебното държавно управление в Берлин работи бързо, с цел да потисне десния активизъм по границата, като така наречен гранични патрули, проведени от неонацистката партия Трети път. Но управлението не е в положение да направи доста повече от използването на тези краткотрайни ограничения.

Докато идващото съдружно държавно управление не проработи, Германия няма да може нито да управлява обединен европейски отговор на рецесията, нито да вкара ново законодателство, с цел да се оправи с нея. Министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер е член на консервативния Християнсоциален съюз и затова би трябвало да напусне поста до 6 декември. Междувременно евентуалните членове на идващото държавно управление имат разнообразни възгледи по отношение на убежището и миграцията.

За Свободната демократическа партия би било мъчно да се подчини на по-либералната миграционна политика, която Зелените и Социалдемократическата партия биха имали поради, в случай че има остра рецесия на границата. Засега те не възприемат обстановката по този метод. Но те биха могли бързо да трансформират мнението си, като се има поради появяването на фрагменти, на които се вижда по какъв начин беларуски бойци подкарват огромни колони от мигранти към границата.

Лидерите в Берлин не желаят да вършат отстъпки на Лукашенко, както Европейски Съюз направи за Турция през 2015 година Вместо това те разискват целенасочени ограничения против самолетните компании и други медиатори на контрабандата на хора. Подобни ограничения обаче няма да обиден мигрантите, които към този момент са пристигнали в Европейски Съюз. И поради отхвърлянето на квотите за бежанци от Варшава и отхвърли да изиска помощ от Frontex, за Германия е мъчно да предложи Европейски Съюз да даде помощ на Полша. Докато Зеехофер уточни, че Москва държи " ключа към казуса ", той се спря да предложи по какъв начин Германия би трябвало да повлияе на дейностите на Кремъл по въпроса.

В тази среда Европейски Съюз има значима роля. Блокът би трябвало да покаже, че повече няма да толерира въоръжаването на миграцията. От решаващо значение е Европейски Съюз да не влиза в разговор с Лукашенко. Както при всяка форма на изнудване, би било безсмислено и рисково да се вършат отстъпки - тъй като агресорът ще изисква единствено повече. Това би алармирало на други властнически лица, че сходна тактичност работи.

Европейски Съюз би трябвало да се оправи с главната причина за казуса, като продължи да санкционира Лукашенко за дейностите му и затруднява Русия да го поддържа. Значителното стягане на глобите е един от методите за това. Едновременно с това Европейски Съюз би могъл да подкрепи притискането на държавните управления и самолетните компании в Близкия изток да блокират или да спрат да улесняват това, което дейно е контрабанда на хора (особено в тази ситуация на последните, които не престават да вършат бизнес на пазара на ЕС).

Европейски Съюз би трябвало да помогне на прилежащите на Беларус страни да защитят границите си и да помогне на мигрантите, които доближават до тяхна територия. Но тези страни ще би трябвало да одобряват такава помощ.

Лукашенко не сподели никакво предпочитание да промени курса. Той възнамерява доста да усили броя на полетите през зимата - даже в случай че това значи, че Беларус ще бъде принудена да одобри хиляди мигранти. Не се опасява от смъртни случаи на границата.

За него това е за възмездие и е въпрос на оцеляване на режима - което значи, че той е подготвен да ескалира обстановката и да търси поддръжката на Русия в процеса. Европейците ще би трябвало да работят дружно, с цел да спрат неговата експанзия и да предотвратят филантропична рецесия на прага си.
 Лавров поучава Европейски Съюз да заплати на Беларус да стопира мигранти - както на Турция
Лавров поучава Европейски Съюз да заплати на Беларус да стопира мигранти - както на Турция

Песков прикани да се внимава на границата, а Путин не харесва скупчването на полски войски
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР