Политическата криза е на път да избухне на срещата на

...
Политическата криза е на път да избухне на срещата на
Коментари Харесай

Другарят на Путин Орбан тласка ЕС към ръба. Ще задейства ли ЕС я...

Политическата рецесия е на път да избухне на срещата на върха в средата на декември, когато водачите на Европейски Съюз би трябвало да вземат историческо решение за приемането на Украйна в клуба на 27-те страни и да сключат основно бюджетно съглашение, което да обезпечи 50 милиарда евро за закъсалата военна стопанска система на Киев. Срещата би трябвало да покаже на Съединени американски щати, че макар политическото разпръскване по отношение на войната в Близкия изток, Европейски Съюз е изцяло зает с Украйна.

Изглежда, че тези очаквания могат да бъдат осуетени от Орбан, който поддържа близки връзки с съветския деспот Владимир Путин и за който се счита, че е подкопал демокрацията и върховенството на закона в родината си Унгария. Той упорства целият политически и финансов развой да бъде замразен, до момента в който водачите не се съгласят с изцяло преразглеждане на поддръжката на Европейски Съюз за Киев.

Това основава голямо главоболие за водачите на Европейски Съюз. Макар че Унгария съставлява единствено 2% от популацията на Европейски Съюз, Орбан може да държи блока като пленник, защото се допуска, че той работи единомислещо по огромните стратегически решения - а те надали са по-големи от започването на договаряния за присъединение на Украйна.

 

Това надалеч не е първият случай, в който Орбан хвърля камък в работата на машината на Европейски Съюз. Всъщност той е най-гласовитият съперник на глобите против Русия още от анексирането на Крим от Путин през 2014 година Но този път е друго, настояват дипломати и чиновници на Европейски Съюз.

" Насочваме се към сериозна рецесия ", съобщи един от чиновниците на Европейски Съюз, на който бе предоставена анонимност, с цел да разиска поверителни разисквания. Един почитан посланик от Европейски Съюз предизвести, че това може да се трансформира в " един от най-трудните Европейски препоръки ".

 

Орбан играе дълготрайна игра, сподели Петер Креко, шеф на основания в Будапеща Институт за политически капитал. " Орбан изчаква Европа да разбере, че не е допустимо да завоюва войната в Украйна и че Киев би трябвало да направи отстъпки. (...) Сега той усеща, че моментът му настава, тъй като умората от Украйна се надига в публичното мнение в доста страни от Европейски Съюз ".

 

Теоретично на масата има краен вид - подобен, който би изключил Унгария от политическите решения на Европейски Съюз - само че страните считат, че спешният връв е отровен поради прецедента, който би довел до разединението и фрагментацията на Европейски Съюз. Засега наподобява, че европейските водачи ще приложат нормалния си метод на общително ухажване на неприятното момче на Европейски Съюз, с цел да се опитат да реализират компромис.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, чиято задача е да създава съглашения сред 27-те водачи, управлява мекото търсене на компромис.

В началото на седмицата той дойде в Будапеща за интензивна двучасова полемика с Орбан. Въпреки че срещата не докара до неотложен пробив, тя беше потребна, с цел да се схванат опасенията на Орбан, съобщи различен чиновник на Европейски Съюз.

Става въпрос за парите

Някои дипломати от Европейски Съюз поясняват заканите на Орбан като тактика за повишение на натиска върху Европейската комисия, която задържа 13 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария заради опасения, че страната не съблюдава стандартите на Европейски Съюз за господство на закона.

Други обаче обявиха, че е неточност да не се гледа оттатък непосредствената тактичност на транзакциите. Орбан от дълго време слага под въпрос тактиката на Европейски Съюз за Украйна, само че значително беше пренебрегнат или представян като марионетка на съветския президент Владимир Путин.

" Наблюдавахме го, бяхме изумени, само че може би не отделихме задоволително време, с цел да го слушаме в реалност ", сподели различен почитан посланик от Европейски Съюз.

Лидерът на партията " Фидес " все по-често е изолиран в Брюксел. Предишните умиротворители като някогашния немски канцлер Ангела Меркел или други шепнещи на Орбан представители на по този начин наречената Вишеградска четворка - Словакия, Полша, Унгария и Чешката република - към този момент не са там. Очакваното завръщане на Доналд Туск в Полша, проевропейски и антируски водач, единствено ще ускори статута на Орбан като уединен и показателен разколник.

" Вече няма кой да вразуми Орбан ", споделя трети чиновник на Европейски Съюз. " Сега той подкопава Европейски Съюз от вътрешната страна ".

Оръжията на масата

 

Докато разочарованието пораства, Европейски Съюз обмисля по какъв начин да се оправи с унгарските закани.

 

Теоретично Брюксел може да употребява против Унгария така наречен процедура по член 7 на Европейски Съюз, която се употребява, когато се смята, че дадена страна е в риск да наруши главните полезности на блока. Процедурата от време на време се назовава " нуклеарната алтернатива " на Европейски Съюз , защото планува най-сериозната политическа глоба, която блокът може да наложи на страна членка - лишаване на правото на глас по решения на Европейски Съюз.

 

Заради тези огромни последствия има запаси към използването на тази алтернатива против Унгария. Когато през 2000 година водачите на Европейски Съюз вкараха " дипломатически наказания " против Австрия, ден откакто партията на австрийския крайнодесен водач Йорг Хайдер влезе в обединението, това даде противоположен резултат. Много австрийци бяха ядосани от намесата на Европейски Съюз и настроенията против Европейски Съюз се покачиха. Санкциите бяха анулирани по-късно същата година.

Сега в Брюксел е необятно публикувано мнението, че член 7 може да провокира сходна реакция в Будапеща, да подхрани популизма и в по-дългосрочен проект евентуално даже да провокира резултата на снежната топка, водещ до непреднамерено излизане на Унгария от блока.

 

Предвид тези опасения дипломатите удвояват напъните си за намиране на способи за заобикаляне на унгарското несъгласие.

 

Един от разновидностите е 50-те милиарда евро за Украйна за интервала 2024-2027 година да бъдат разграничени на по-малки суми на годишна основа, обявиха трима чиновници. Критиците обаче предизвестяват, че този вид няма да реализира задачата да се обезпечи по-голяма предвидимост и сигурност за затруднените обществени финанси на Украйна. Той също по този начин би изпратил неприятен политически сигнал: в случай че Европейски Съюз не може да поеме дълготраен ангажимент към Украйна, по какъв начин тогава може да желае от Съединени американски щати да създадат същото?

Същата алтернатива се отнася и за плануваната военна помощ от Европейски Съюз. Страните от Европейски Съюз биха могли да употребяват двустранни съглашения, а не структури на Европейски Съюз като Европейския механизъм за мир, с цел да изпратят военна помощ на Украйна, като по този метод на процедура изключат Будапеща. Това обаче би означавало, че Европейски Съюз като подобен не играе никаква роля в даването на оръжия - самопризнание за изтощение, което е мъчно за преглъщане и вреди на единството на Европейски Съюз по отношение на Киев.

Очевидно е, че нараства загрижеността по отношение на политическата поддръжка на Европейски Съюз за Украйна, съобщи пред " Политико " външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис. " Отначало това беше Унгария, в този момент от ден на ден страни се съмняват дали има път ".

Запитан за възраженията на Унгария, Руслан Стефанчук, ръководител на украинския парламент, съобщи пред " Политико ": " Украйна се причислява към Европейския съюз и съблюдава всички рекомендации (...) Искам да се уверя, че всички страни членки зачитат напредъка, който Украйна показва ".

Дългосрочната игра

 

Остава още един вид, който е типичен за Европейски Съюз: да се отсрочи вземането на основни решения по отношение на политиката за Украйна за началото на идната година. Освен с Унгария, Берлин се бори и с последствията от това, че немският висш съд изтри 60 милиарда евро от фонда за климата - и по този начин сътвори голяма дупка в бюджета си.

Подобно закъснение би довело и до истории за разрушеното единение на Европейски Съюз, сподели различен посланик от Европейски Съюз. Но " в действителния свят това не би било проблем, тъй като бюджетът на Украйна е наред до март 2024 година ".

За други обаче печеленето на време е комплицирано. Европа се насочва към избори през юни идната година, което прави вземането на деликатни решения по-трудно. " Наближаването на изборите няма да направи нещата по-лесни ", сподели вторият чиновник на Европейски Съюз, като в същото време акцентира, че бързите решения са от основно значение за Украйна. " За Зеленски това е от екзистенциално значение, с цел да поддържа бойния дух на бойното поле ".

И двамата, както и различен представен в тази публикация чиновник, получиха анонимност, с цел да приказват свободно.

Брюксел от ден на ден се тормози и от дълготрайната игра на Орбан.

От Будапеща непрестанно се насочат нападки против Брюксел по разнообразни въпроси - от демократичния недостиг до културните войни за миграционната политика на Европейски Съюз. Последният образец е нападателна евроскептична рекламна акция, включваща плакати, ориентирани към самия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На плакатите Фон дер Лайен е изобразена до Александър Сорос, наследник на Джордж Сорос, ръководител на фондация " Отворено общество ", с репликата: " Нека не танцуваме в мелодията, която те свирят! "

" Никой не се усеща удобно поради протичащото се в Унгария ", съобщи в четвъртък пред кореспонденти комисарят по бюджета Йоханес Хан. " Много е мъчно да се преглътне това, като се има поради акцията, която той води против Европейски Съюз и против президента. Когато пита народа си за доста неща, той не пита, в случай че Съюзът е толкоз по-лош от Съюз на съветските социалистически републики, за какво не напуща? ".

Но Орбан наподобява по-скоро желае да превземе Европейски Съюз от вътрешната страна, в сравнение с да напусне кораба, както направи Англия. Той от ден на ден усеща, че вятърът духа в неговата посока след неотдавнашните резултати от изборите в Словакия и Нидерландия, споделя Креко, където спечелилите са на едно мнение с него, когато става въпрос за Украйна, миграцията или въпросите на пола.

Унгарският министър-председател побърза да поздрави спечелилия в холандските избори, гневно противопоставящия се на Европейски Съюз Геерт Вилдерс, като съобщи, че " вятърът на смяната е тук ".

" Орбан играе в дълготрайна вероятност ", сподели третият чиновник на Европейски Съюз. " С Вилдерс, още един или двама крайнодесни водачи в Европа и евентуалното завръщане на Тръмп той скоро може да се окаже по-малко изолиран, в сравнение с всички си мислим ".

 

Публикация на Барбара Моенс, Николас Винокур и Якопо Баригаци в. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР