Политическата кариера на Меркел е към своя край Френският президент

...
Политическата кариера на Меркел е към своя край Френският президент
Коментари Харесай

Меркел ще окаже натиск на Макрон за преговори със Северна Македония и Албания

Политическата кариера на Меркел е към своя край

Френският президент Еманюел Макрон от седмици изправя на нокти някои европейски съдружници. Докато най-после Германия реагира. В сряда канцлерът Ангела Меркел уточни, че ще упражни напън върху Париж, с цел да се разреши на Северна Македония и Албания да стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Това става, откакто Макрон блокира процеса и изиска по-строги критерии за приема на нови членки. " Искам да кажа на страните от Западните Балкани, че те също имат вероятности за участие в Европейски Съюз. Ние ще създадем по този начин, че това да се случи ", разяснява Меркел.

Макрон се пробва да упражнява по-голямо въздействие върху европейската политика. Освен че блокира началото на договарянията за присъединение на Северна Македония и Албания, той също по този начин застана против своите съдружници по-рано тази година, като се изрече срещу дългото отсрочване на крайния период за Brexit. В изявление за The Economist този месец пък френският президент изиска цялостна смяна на европейската защита и сложи под въпрос успеваемостта на НАТО.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разминавания сред Париж и Берлин

Политическата кариера на Меркел е към своя край. Някога изявленията й носеха най-голяма тежест в Европейски Съюз, само че в този момент Макрон се готви за тази роля, написа Bloomberg.

Миналия месец френският президент съобщи, че за Северна Македония и Албания не би трябвало да се насрочва дата за започване на договарянията за еврочленство, до момента в който Брюксел не реформира целия си метод към разширението на съюза. Тогава ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск опита да вдъхне вяра на балканските страни: " И двете страни имат правото да стартират договаряния с Европейски Съюз. "

В сряда Меркел разяснява, че Западните Балкани би трябвало да имат реалистична вероятност за банкет: " Сега би трябвало да приказваме с Франция за това кои детайли тъкмо би трябвало да бъдат усъвършенствани или изменени в процеса по еврочленство. Искаме съглашение за това допустимо най-скоро, с цел да можем да реализираме прогрес в съответния случай. "

Има ли бъдеще НАТО

По въпроса за НАТО и рецензията на Макрон Германия внесе свои хрумвания за реформирането на алианса, защото " на първо място желаеме да е ясно, че НАТО действа и има бъдеще ". В изявлението за The Economist френският президент съобщи: " Това, което следим сега, е мозъчната гибел на НАТО. " Но и тук позицията му се разграничава от тази на Меркел, която счита алианса за " незаместим ".

В сряда немският канцлер засегна и този въпрос: " Не би трябвало да прекатурваме напълно реда от предишното. Правилно е да имаме европейски дирек за защита в границите на НАТО – дирек, който да акцентира, че ние, европейците, поемаме нашите задължения, само че не против НАТО, а с НАТО. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР