Политическата динамика от последните дни показа колко погрешна беше тактиката

...
Политическата динамика от последните дни показа колко погрешна беше тактиката
Коментари Харесай

Как управляващите изпуснаха да оглавят КПКОНПИ

Политическата динамичност от последните дни сподели какъв брой неправилна беше тактиката на (все още) ръководещите да отсрочват назначенията в регулаторите с изминал мандат, а най-много - отлагането на назначението на нов ръководител на антикорупционната комисия КПКОНПИ на мястото на Сотир Цацаров. До предходната седмица ръководещата коалиция беше четворна и разполагаше с парламентарно болшинство, което на доктрина ѝ позволяваше удобно да попълни позициите в комисии и организации с изтекли мандати с договаряния единствено в границите на обединението - правилно, сложни, само че вероятни даже и в този формат. Това, в действителност е не просто опция, законово пълномощие, само че и обвързване на всяка власт, която да поддържа законния формат на регулаторите.

Обяснението за какво не се случва това се схваща чак в този момент - при развалянето на обединението от Слави Трифонов. От неговите и на Кирил Петков пояснения (очаквайте на следващия ден изявление с премиера в " Капитал " ) излиза наяве, че връзката сред Има Такъв Народ и останалите партии от обединението на практика е спряла някъде в края на марта, след неуспеха на кандидатурата на Любомир Каримански за началник на Българска народна банка. Трифонов не е отговарял на позвъняванията и известията на Кирил Петков и от този момент в действителност не е имало болшинство за нищо.

Управляващите възприеха една изключително неправилна тактичност да задържат процедурите, в опит да се спазарят всички позиции, в това число и парламентарната квота във Висш съдебен съвет и в Инспектората към него, за които би трябвало квалифицирано болшинство от 160 гласа, както и някои законови и конституционни промени. В резултата на това, с смяната на парламентарното болшинство, което бе демонстрирано през днешния ден изключително ясно, до момента управлявалата коалиция загуби дефинитивно опцията да направи промени в регулаторите и в този момент те могат да бъдат редени от новото болшинство.

Нещо повече - досегашната коалиция имаше задоволително време да организира процедура за нов ръководител на КПКОНПИ на мястото Сотир Цацаров, който напусна поста считано от 1 март, само че разгласи желанието си публично още при започване на януари. Вместо това ръководещите оповестиха, че първо ще одобряват новия антикорупционен закон, измененията в настоящия закон и ще основат новите комисии, а след това ще мислят за ръководителите. При ясното схващане, че законопроектите не са в задоволителна подготвеност, имат потребност от публично разискване, а ходът им Народното събрание ще е много усложнен тъй като всяка от четирите партии в обединението има свои показа за тази промяна.
Реклама
В резултат на тези сметки КПКОНПИ остана под ръководството на зам. ръководителя Антон Славчев. Той е някогашен кадър на ДАНС, считан за непосредствен до Движение за права и свободи, и дори - за действителния мотор на комисията по времето на първия й ръководител Пламен Георгиев, за който се ковореше, че е единствено фигурант. Името на Славчев също изгърмя през 2019 година с разкритията за преференциалните покупки на парцели от представители на властта и особената им привързаност към огромни тераси, който докара до оставката на някогашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев, само че подмина зам.председателя на комисията. Остана му единствено импровизирано название Тони Балкони (известен още като Тони Терасата), откакто стана известно, че той, дружно със брачната половинка си и брат си, в действителност има рекордна по повърхност тераса от 243,47 кв.м. Нещо повече - терасата е купена от Столична община за 39 487 лева в случай, че данъчната й оценка и 216 419 лева, написаха доста медии още преди три години.
Антон Славчев Фотограф: Георги Кожухаров
Много е евентуално Антон Славчев да остане отпред само че комисията още много време, тъй като ръководещите прекомерно късно се сетиха, че техен ангажимент е да изберат нов ръководител на КПКОНПИ. Едва преди два дни, във вторник,, като одобри план за правила, които ще бъдат препоръчани за гласоподаване на пленарната зала. Това стана при отсъствието на депутатите от ГЕРБ и " ИТН ", само че пък при доста сериозната опозиция на Движение за права и свободи, които направиха серия от оферти за промени в разпоредбите - възрастов предел от 65 години за ръководител, избор с квалифицирано болшинство отн 2/3, или най-малко 160 депутати. Мнозинството към оня миг отхвърли тези оферти, само че не скри, че ги прави оценка като опит за бойкот на кандидатурата на Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ. Това стана дни откакто предходната седмица Кирил Петков стартира кандидатурата на Бойко Рашков за началник на новата антикорупционна комисия, която обаче не се знае по кое време и дали изобщо ще бъде основана.

Това, което наподобява несъмнено, е, че политиката против корупцията докара до ново болшинство в Народното събрание, чиято задача е да запази досегашния корупционен модел. Проектът за нов антикорупцион ен закон -, импортиран в края на предходната седмица с подписите на всички 67 депутати от " Продължаваме промяната ", стана една от конфликтните точки, които доведоха до разединение на обединението. Другите отново са свързани с корупцията - парите за пътните компании, захранвани от ръководството на ГЕРБ, на които им бе спряно кранчето, частната граница на Капитан Андреево, поръчката, че обири в ръководството няма да се позволяват.
Законът Антикорупция
Действително законопоректът за битка с корупцията, има някои забележими недостатъци, което е ненапълно обяснимо с прибързаното му внасяне, с цел да се парират упреците, че обещаната незабавна антикорупционна промяна никаква я няма. Проектът е недоизкусурен, претекстовете са четири странички, от които страница и половина предистория по какъв начин е основана КПКОНПИ и какво била споделила Европейска комисия по този мотив, а някои решения в него си коства да бъдат дискутирани. Въпреки това обаче дефектите не са такива, че да провокират политически раздор от такова естество, каквото показва Има Такъв Народ, тъй като концептуално законопроектът не предлага нищо по-различно от обществените поръчки, които бяха направени при съставянето на обединението и които са залегнали в съдружното съглашение. Основните акценти са:
Реклама
Разделяне на антикорупционната комисия КПКОНПИ на две, като тя се преименува на Комисия за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) и в нея остава единствено функционалността по така наречен гражданска конфискация. Създава се нова Комисия за противопоставяне на корупцията (КПК) с ръководител и четирима членове, избирани от Народното събрание с мандат от 6 години, към която се трансферират дейностите по противопоставяне на корупцията, в това число декларациите за имущество и ползи, определяне на спор на ползи, следствие на корупция и корупционни схеми във високите етажи на властта. Един от проблемите в закона е, че по едно и също време с него не е показан и планът за промени в настоящия закон, който ще остане единствено за гражданската конфискация и КОНПИ, само че това отново е поради надбягването с времето; Новата антикорупционна комисия да разполага с проверяващи инспектори, които ще могат да стартират и правят следствие по реда на Наказателно-процесуален кодекс на необятен кръг закононарушения (близо 50 състава по НК), измежду които рушвет и търговия с въздействие, закононарушения по работа, пране на пари, занемареност и други Комисията получава извънредно пълномощие да апелира отводите на прокурора за формиране на досъдебно произвеждане пред съда на две инстанции - алтернатива, с каквато не разполагат другите участници в процеса.

Няма никакво подозрение, че главната концепция зад тази идея е да се сътвори нов орган, който да може да стартира следствия на огромната корупция по високите етажи от властта, които българската прокуратура настойчиво не вижда. Не става въпрос да се пренебрегва ролята на прокуратурата като обвинителна власт, което би било противоконституционно - нейна остава функционалността в общия случай да образува досъдебното произвеждане, да го следи и управлява, да изготви и внесе обвинителен акт в съда, където да поддържа обвиняването. Но отводът да стартира произвеждане ще предстои на правосъден надзор (което значи и на публичен контрол), а това изисква да се стимулира юридически и в действителност пред съда, вместо Иван Гешев да изяснява присмехулно пред медиите, че освен Пеевски не е разкрил в делото КТБ, само че и Путин и Обама също.

В последна сметка, законопроектът на ръководещите загуби новост броени дни след оповестяването му. Но по-същественото е, че КПКОНПИ остава същата, а новото болшинство от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Има Такъв Народ, в случай че се разбере с " Възраждане ", което не наподобява мъчно, може да назначи и нов ръководител. Дори и Цацаров, в случай че той желае.
Свързани публикации Интервю | Бойко Рашков: Отворихме кутията на Пандора 15 юни 2022, 12:00 Борбата с корупцията възвръща доверието в демокрацията 13 юни 2022, 17:09 Търсят се " 12 ядосани мъже " за антикорупционна промяна 8 юни 2022, 21:31 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мирела Веселинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР