“Полезният товар бе освободен. Поредният 100%-ов успех за нашия екип,

...
“Полезният товар бе освободен. Поредният 100%-ов успех за нашия екип,
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американска ракета Електрон изведе в космоса два спътника на Блекскай!

“Полезният товар бе освободен. Поредният 100%-ов триумф за нашия екип ”, оповести Питър Бек, изпълнителен шеф на Рокет Лаб. 

Рокет Лаб и Блекскай са отдавнашни сътрудници. Ракети “Електрон ” са взели участие в извеждането на множеството от спътниците на Блекскай, които в този момент са общо 14 на брой. Основната им задача е да вършат мониторинг и наблюдения над райони, за които е присъща изразена икономическа интензивност. Така те имат широкоспектърно приложение за следене на логистичните и индустриални мощности, само че също по този начин са потребни и за обезпечаването на бързи реакции по време на спешни обстановки. Блекскай е една от компаниите, която следи измененията на територията на Украйна след нашествието от Русия на 24-ти февруари.

Напомням на читателите, че Рокет Лаб е новаторска ракетна компания, основала лекотоварните носители “Електрон ”. Всяка ракета е оборудвана с девет американски мотора “Ръдърфорд ” на първата степен и с един оптимиран за работа във вакуум мотор на втората степен. Двигателите работят с течен О2 и керосин. Уникалното при “Ръдърфорд ” е, че това са първите в света ракетни мотори, които имат електрически турбопомпи.

Засега в международен мащаб има единствено две компании, разполагащи с настоящи галактически ракети, работещи с мотори с електрически турбопомпи. И двете компании са американски – втората след Рокет Лаб е Астра, чиято ракета “Ракета 3 ” доближи за пръв път сполучливо орбита през ноември 2021 година и за повторно на 15 март тази година. 

Рокет Лаб създава и среднотоварна ракета “Неутрон ”, която този път няма да лети от Нова Зеландия, а от космодрума на о-в Уолопс в Съединени американски щати. Ракетата ще има възвръщаема първа степен и ще може да се употребява за пилотирани галактически полети. 

Видеозапис от полета: Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР