Полетите с частни самолети и парниковите газове, произведени от тях,

...
Полетите с частни самолети и парниковите газове, произведени от тях,
Коментари Харесай

855% ръст на полетите с частни самолети в Европа

Полетите с частни самолети и парниковите газове, създадени от тях, летят към небесата в Европа след пандемията. Това демонстрира отчет на консултантската компания CE Delft по поръчка на Greenpeace, представен от Quartz.

Цифром и словом: Само през предходната година в Европа има 572 000 полета с частни самолети, които са довели до над 3,3 млн. тона нездравословни излъчвания.

От 2020 година до 2021 година тези полетите съвсем са се утроили, а излъчванията са повече от четворно повече. Падането на противоепидемичните ограничения обърна ли тренда? Не, несъмнено - сред 2021 година и 2022 година имаме ново нарастване - 1,5 пъти на броя полети и двойно на излъчванията.

Контекст: Локдауните при започване на пандемията удариха мощно по самолетните компании, само че ограничиха и интензивността на притежателите на лични самолети. Глобалното отваряне, почнало през втората половина на 2021 година, вдъхна живот на авиосектора и частните машини започнаха още веднъж да обикалят света.

Къде и какъв брой: Англия, Франция и Германия са страните с най-вече полети с персонални самолети през 2022 година - единствено в Обединеното кралство те са 90 256. Иначе казано - по един излитащ частен аероплан на всеки 6 минути.

Най-често се лети сред Лондон и Париж, Париж и Женева и Лондон и Ница. Два от тези направления са свързани и с високоскоростни влакове, само че очевидно заможните хора избират да се движат по въздух.

Почти една четвърт от полетите през предходната година са били на дистанции от сред 251 км и 500 км - дистанции, при които потреблението на аероплан може да бъде със противоречива деловитост.

От друга страна: Самолетните полети с частни машини замърсяват 50 пъти повече от пътуването с трен на същото разстояние и до 14 пъти повече в съпоставяне със общоприетите пътнически самолети. Така не е изненада, че 1% от международното население е отговорно за 50% от въглеродните излъчвания на авиацията.

Какво да се направи: Greenpeace упорстват за директна възбрана на полетите на къси дистанции по направления, покрити от жп превоза. Франция към този момент получи позволение от еврокомисията да забрани полетите с дълготрайност под 2 часа и половина, Испания желае да ги приключи до 2050 година, а Германия стартира да ги полза по-строго.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР