Полети и лети високо. Към безкрая и отвъд. Поне за

...
Полети и лети високо. Към безкрая и отвъд. Поне за
Коментари Харесай

Лука Шулич и Евгени Генчев на Античния - духовен сеанс и бур...

Полети и лети високо. Към безкрая и оттатък. Поне за момент. Точно с тази " заповед " музиката на Лука Шулич и Евгени Генчев се обърна към душата на всеки един от публиката, изпълнила Античния спектакъл.

Може ли музиката да лекува? А да бъде навигатор на фантазиите? Или пък да шепне нежно до момента в който не изнуди всеки сантиметър от тялото да тръпне? Определено отговорът е " Да! " и го споделям с чисто сърце, до момента в който в главата ми още звучат осъществяванията от концерта на суперзвездата Лука Шулич от 2CELLOS и неземно надарения пианист Евгени Генчев. Тандемът владее до съвършенство силата на музиката и не спря да го показва близо два часа. При това със забележителна лекост и пристрастеност. Страст сред струните и клавишите, сред втъканите страсти и усещанията на публиката, сред действителността и въображението.











Междугалактическото странствуване по орбитата на вътрешната човешка галактика стартира още с първите акомпанименти. Един след различен те удряха на точното място и стигнаха до границата, която разделя профанното всекидневие от възвишеното битие. Когато Лука и Евгени свирят, хаосът внезапно става космос, угасват лампите на нашите недостатъци и стартират да мигат тези на нашите силности. А душата. Душата лети и прекатурва всичко по пътя си, с цел да доближи до всички неподозирани сладости, до които единствено музиката може да ни води. Пианист и челист, единствено тези двама души, бяха способни на всичко това.







Бурята от страсти бе още по-въздействаща поради обстоятелството, че Евгени Генчев, който е родом от Пловдив, свири измежду свои. Лука го назова " Роки Балбоа на пианото " и това може би не е надалеч от истината, тъй като единствено един музикант знае през какъв път е минал и в какъв брой " рунда " е цялата тази вътрешна борба. Лука изненада публиката накратко на български и очарова всички, употребявайки симбиозата сред гения си, атмосферата на Античния спектакъл и лечебните свойства на музиката от ръцете му.





Впечатляващите музиканти подариха на публиката палитра от многослойни страсти, които преливаха гладко от горест през обич и носталгия, към наслада и естетика. От класика, през кино музика до рокендрол и ню метъл. От Вивалди, през Фреди Меркюри и Енио Мориконе, до Металика и " Bella Ciao ". Евгени благодари, че има опция да се завърне в родния си Пловдив и да свири пред пловдивчани.





" Най-доброят град ", възкликна той. Лука пък непрекъснато споделяше с публиката. " Благодаря, Пловдив! ", споделяше той след съвсем всяко осъществяване. Изненадите, които виртуозните музиканти бяха подготвили на жителите и гостите на града, не бяха една или две. Те извършиха собствен прочит на обичани типичен мелодии, прозвучаха известни шлагери на Queen, Metallica, AC/DC, Nirvana, Lady Gaga, Франк Синатра.









Преди краят на концерта обаче пристигна ред на най-голямата изненада за вечерта. Евгени и Лука извършиха българска ария и то не коя да е, а " Облаче ле бяло ", насълзяваща очите на всеки българин, бил той в рамките на страната или отвън нея. Пианистът, който не живее в България, показа, че постоянно си я тананика когато му стане тъжно за родния край. Така може да пътува до страната си когато си пожелае, въпреки и единствено в мисълта си.





Успешният тандем Лука и Евгени съумяха да сграбчен сърцата на публиката. Доказателствата за това бяха прекомерно доста - и цялостния Античен спектакъл, и аплодисментите на крайници, които не стихнаха, и взаимното другарство, и викането на бис. Пловдив е най-хубавата сцена за виртуозите. Това е градът, който има потребност от този вид просвета, от този вид продан и прекарване. Това е градът, който дава отговор на този вид просвета. Без подозрение пловдивчани и гостите на града дълго ще помнят тези два часа, които ги раздрусаха на Античния спектакъл. Дълго ще търсят тази магия и ще се пробват да разгадаят тайните й. Докато това се случи обаче, меломаните ще мечтаят за още качествена музика, за още жанр, за още класа, за още великолепие, за още пристрастеност и сила като на Евгени и Лука.







Ето и цялостния лист на кавърите, които прозвучаха на сцената на Античния спектакъл под намерено небе:

1. Nuvole Bianche (Ludovico Einaudi cover)
2. Shallow (Lady Gaga cover)
3. Winter from the Four Seasons - 1st mov. (Antonio Vivaldi cover)
4. A Thousand Years (Christina Perri cover)
5. Comptine d`un autre été (Yann Tiersen cover)
6. Cinema Paradiso (Ennio Morricone cover)
7. Theme from Schindler`s List (John Williams cover)
8. Caruso (Lucio Dalla cover)
9. Czardas (Vittorio Monti cover)
10. Hungarian Dance No.5 (Johannes Brahms cover)
11. Nothing Else Matters (Metallica cover)
12. Numb (Linkin Park cover)
13. Thunderstruck (AC/DC cover)
14. Smells Like Teen Spirit (Nirvana cover)
15. Bohemian Rhapsody (Queen cover)
16. We Are the Champions (Queen cover)
17. Bella ciao ([traditional] cover)
18. You Raise Me Up (Secret Garden cover)
19. My Way (Frank Sinatra cover)
20. Облаче ле бяло
21. Love of My Life (Queen cover)

фотоси от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР