Полетът може да се възприеме като сигнал към Запада, тъй

...
Полетът може да се възприеме като сигнал към Запада, тъй
Коментари Харесай

Путин летя на Ту-160М - най-големият свръхзвуков бомбардировач в света

Полетът може да се схване като сигнал към Запада, защото машината е минала рационализация и може да носи ракети с нуклеарни бойни глави
Президентът на Русия Владимир Путин извърши 40-минутен полет на борда на най-големия свръхзвуков бомбардировач в света - Ту-160М. Самолетът е минал през огромна рационализация и е кадърен да носи ракети с нуклеарна бойна глава.

Полетът на Путин евентуално ще бъде общопризнат от Запада като очебийно увещание за нуклеарните качества на Москва, пишат американските медии. Това е вторият полет на руския държавен глава на борда на Ту-160, като първият е бил по време на обучение през 2005 година.

Руските малките екрани показат по какъв начин Владимир Путин се спуска по стълба от самолета след полета и споделя на кореспонденти, че това е " благонадежден и осъвременен аероплан ".

Ту-160М е свръхзвуков бомбардировач с крило с променлива геометрия, именуван в Русия " Белият лебед ", а в НАТО - " Блекджек ". Той е притежател на редица върхове, като към днешна дата е и най-тежкият военен аероплан в света.

На 10 юни 2010 година, два Ту-160 слагат връх, прекарвайки 23 часа във въздуха и изминавайки 18 000 километра.

Друго достижение е осъществено 4 години по-рано, когато самолетът съумява неусетно да проникне в американското въздушно пространство над Аляска, макар че Ту-160 няма стелт благоприятни условия.
 Ту-160
Ту-160
Снимка: Getty Images
Оригиналната версия на Ту-160 полита преди 40 години. Съгласно контракт, подписан през 2018 година, 10 от осъвременените нуклеарни бомбардировачи Ту-160М би трябвало да бъдат доставени на съветските Военновъздушни сили до 2027 година Обновленията на всеки един от тях костват 163 милиона $.

Общо Русия разполага със 17 бройки от самолета. Всяка машина е кръстена с неповторимо име. Руският президент хвърча със самолета, носещ името на героя от съветския епос богатирът Иля Муромец, чието споменаване датира още от времената на Киевска Рус.

От " Туполев " декларират, че осъвременената версия е с 60% по-ефективна от по-старата версия и има обилни усъвършенствания в нейното въоръжение, навигация и авионика. Вместо бомби, самолетът носи ракети.

Модернизираният аероплан е екипиран с нови мотори, бордово съоръжение, информационни и навигационни системи. Предвижда се самолетът да бъде оцветен със особено покритие, което да понижи радарната му видимост. 
 Ту-160
Ту-160
Снимка: iStock by Getty Images
Ту-160М има с 1000 километра по-голям обхват, като далечината на полета е повишена до около 13 000 километра. Това е в резултат на по-добрата успеваемост и спестовност на гориво.

Ту-160 може да носи 45 000 кг въоръжение, а оптималната му скорост е 2220 км/ч.

Макар да влиза на въоръжение през 1987 година, самолетът прави първият си военен полет чак през 2015 година, когато изстрелва крилати ракети 3M-54 Калибр от акваторията на Средиземно море по цели в Сирия.

Съдбата на Ту-160 обаче не постоянно е била по този начин блестяща. След разпада на Съюз на съветските социалистически републики, Русия приземява всичките бройки от самолета, тъй като те употребяват прекалено много гориво. В духа на 90-те доста от тях са оставени на произвола и стартират да ръждясват.

Украйна също се снабдява с 19 бройки от Ту-160. Те обаче не политат повече, а в края на 90-те множеството от тях са нарязани на скрап, като част от договорка със Съединени американски щати. През 1999 година Русия съумява да споразумее с Украйна и да изкупи останалите 8 броя от Ту-160 на цена от 275 милиона $, като тези пари в действителност са опростени от външния дълг на Украйна.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР