Пол Манафорт. Снимка: ЕПА/БГНЕС Ръчно изработените костюми по поръчка, струващи

...
Пол Манафорт. Снимка: ЕПА/БГНЕС Ръчно изработените костюми по поръчка, струващи
Коментари Харесай

Изискани костюми са в центъра на обвиненията срещу Манафорт


Пол Манафорт. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръчно направените костюми по поръчка, струващи по 7500 $, които носеше някогашният началник на акцията на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, бяха предопределени да смайват и впечатляват.

Обвиненията в скрит план и пране на пари, повдигнати през вчерашния ден против него, значат, че те сигурно са хванали окото на специфичния прокурор Робърт Мълър.

Според правосъдните документи измежду 19-те търговски обекта, на които Манафорт е платил към 12 милиона $ сред 2008 и 2014 година, има първокласен магазин за облекла в Ню Йорк. Той е направил покупките от задгранични банкови сметки, които не е разкрил, употребявайки офшорни компании, регистрирани в страни като Кипър и Сент Винсент и Гренадин.

Освен за костюми Манафорт е употребявал парите за покупка на старинни килими и творби на изкуството, заплащане на три автомобила " Рейндж Ровър " и слагане на аудиовизуална уредба за 112 825 $ в дома му в Хамптънс. Всичко това той е направил, без да заплаща налози върху тези приходи, се показва в обвинителния акт.

Манафорт, който беше упрекнат от Мълър, че е работил като скришен задграничен сътрудник в интерес на украински ползи, се яви пред съда през вчерашния ден. Той не направи коментар, само че по-рано отхвърляше да е направил нещо неправилно. Манафорт и някогашният му заместител Рик Гейтс не се признаха за отговорни при явяването си в съда през вчерашния ден следобяд.

Деветнайсетте търговски обекта не са посочени поименно в обвинителния акт. Но съгласно хора, осведомени със случая, държавните следователи, проучващи активността на Манафорт в Украйна и на други места, от години демонстрират интерес към шестцифрените суми, изхарчени от него за направени по поръчка блейзъри и панталони.

За следователите представляваше огромен проблем да схванат какво тъкмо е правил Манафорт в Украйна, не на последно място поради отдалечеността й от Съединени американски щати и надеждността на източниците там. По-прост метод беше да се покаже дали Манафорт е управлявал банкови сметки в чужбина, за които в никакъв случай не е било съобщавано на Федералната данъчна работа, и че е похарчил тези пари в Съединени американски щати.

В един миг федералните следователи допускаха, че покупките може да са били от името на неговите клиенти от някогашния Съветски съюз, които плащаха на Манафорт да усъвършенства тяхната известност, сподели един от хората, който не беше акредитиран да разисква следствието и изиска да не се разкрива името му.

След като сътрудници на ФБР нахлуха в дома на Манафорт във Вирджиния през юли, беше обявено, че следователите са снимали костюмите в дрешника му. Манафорт е похарчил съвсем 900 000 $ в първокласен магазин за облекла в Ню Йорк, наименуван в правосъдните документи " Търговски обект Е ".

Документите, с които се е сдобила Асошиейтед прес, демонстрират, че Манафорт е направил предишните заплащания на нюйоркски шивач на име Юджийн Венанзи, чийто бивш магазин на Пето авеню в Манхатън е рекламирал в списание " Тръмп " и е продавал на шефове на фондове, финансисти и звезди.

Съдебните документи демонстрират, че в продължение единствено на шест дни през юли 2008 година Манафорт е похарчил близо 100 000 $ за направени по поръчка кашмирени и копринени сака по 8500 $ всяко, шити по поръчка панталони, голям брой костюми за 7000 $ и други артикули.

Венанзи, признал се за отговорен през 1999 година за банкова кражба, е декларирал в показания през 2007 година по гражданско дело, заведено против компанията от някогашен чиновник, че компанията в никакъв случай не е печелила никакви пари и от време на време не е плащала налози върху приходите.

Неговият някогашен бизнес сътрудник Антъни Фортунато съобщи пред АП, че бизнес връзките му с Венанзи са се влошили и е наложил запор върху дома на шивача в Кънектикът, с цел да си върне дължими му пари.

74-годишният Венанзи беше потърсен през вчерашния ден по телефона и сподели, че управляващите не са се свързали с него, само че отхвърли различен коментар, след което затвори.

Той е декларирал в показания, че е пътувал за Русия, " с цел да създаде пазар с избрани клиенти от съветски генезис ", само че не е търсил да подписва каквито и да е покупко-продажби там, тъй като не се е чувствал в сигурност там и " не е желал да поема риск ".

В обвинителния акт се споделя, че Манафорт също по този начин е платил 520 440 $ на " Търговски обект Х " - магазин за облекла в Бевърли Хилс, Калифорния.

Според източник, осведомен с неговия метод на живот, може да става дума за фамозния магазин за мъжки облекла " Хаус ъв Биджан ". Магазинът не отговори незабавно на изпратения имейл, нито на позвъняванията по телефона.

Бившият шеф на престъпния отдел на американската прокуратура в Бруклин Даниел Алонсо сподели, че заплащането на костюми и други артикули в Съединени американски щати през офшорна сметка, записана в Кипър, е " доста, доста чудноват метод " за правене на сходни покупки.

" Отличителен белег на прането на пари е стремежът да се направи по този начин, че противозаконните пари да наподобяват законни ", сподели той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР