Покупките на жилища на зелено, които бяха спаднали и почти

...
Покупките на жилища на зелено, които бяха спаднали и почти
Коментари Харесай

Българите пак купуват имоти на “зелено”: излизат 30-40% по-евтини от вече завършените

Покупките на жилища на зелено, които бяха спаднали и съвсем изчезнали през 2021-2022 година, още веднъж са на мода, сподели инспекция на “24 часа ”.  

Преди към 2 години, когато цените на строителните материали внезапно започнаха да се покачват, доста бизнесмени връщаха капарото, което хората са платили за към момента непостроено жилище, защото при огромното търсене постоянно намираха на кого да го продадат по-скъпо

Това, естествено, докара до обстановка покупко-продажбите на зелено да се заобикалят.

В момента търсенето на нови жилища отново е релативно мощно, само че обстановката с цените на материалите се връща в границите на естественото и във от ден на ден кооперации жилищата се продават на ранен стадий от строителството.

Обичайната скица е 20% от цената да се заплати при сключване на предварителния контракт. Останалите 80% или се заплащат при издаването на акт 16 на постройката, или сумата се разделя.

Една част се заплаща при завършването на грубия градеж, а другата – при стартирането на постройката в употреба.

“Този вид покупко-продажби вървят и банките отпускат пари за тях

Самите клиенти виждат, че купувайки жилище на зелено, цените въпреки всичко са с към 30-40% по-ниски от тези на сходни жилища в същия регион ”, сподели кредитният съветник Тихомир Тошев.

Самите строители избират този метод на продажба, тъй като по този начин заобикалят обвързването с банкови заеми за главната си активност. При предварителната продажба на жилища облагата им разрешава въпреки всичко да финансират идващ обект и по този начин те непрестанно купуват имоти и строят, без да се постанова да заплащат лихви по заеми.

Напоследък на пазара има и друга нова наклонност: някои строители се трансформират в нещо като имотни организации. Обикновено заделят един или повече атрактивни жилища от постройка, която строят, подреждат ги и ги продават в този тип на купувачите. Целта е жилището незабавно да се даде чартърен, т.е. на купувача се дава обещание обезпечена рентабилност от парцела, който е купил, в продължение на една-две години или повече. Схемата работи единствено при клиенти, които купуват жилището с капиталова цел и нямат желание да живеят в него, или най-малко не незабавно.

Такива жилища се търсят и когато хората купуват жилища за децата си, които към момента не живеят независимо.

Докато навършат възрастта, те нормално дават чартърен парцела, само че тази скица им икономисва усилието сами да го подреждат и да имат главоболия с наематели.

Обичайно обещаваната рентабилност от парцела е сред 4 и 5,5%. В множеството реклами се твърди, че е обезпечена, т.е. изплаща се без значение дали има, или няма наематели.

В София към този момент има няколко такива кооперации, които са още в градеж или пред довеждане докрай.

В момента жилищното строителство е във напредък без значение от намалелия като цяло брой на имотните покупко-продажби. В края на м.г. издадените нови разрешителни за градеж на жилищни здания счупиха 15-годишен връх. През последното тримесечие на м.г. локалните администрации в България са дали документи на 2275 здания с общо 16 788 жилища в тях. Това е растеж от 19% на годишна база.

Започнатото през последното тримесечие на предходната година строителство също е много огромно. Ръстът спрямо година по-рано е 22,6%.

Площта на жилищата, планувани да се строят през четвъртото тримесечие на 2023 година, е 1 880 330 квадратни метра. Това е с 64% повече по отношение на същото тримесечие на 2022 година

От последния отчет на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2023 година, оповестен тези дни, се вижда, че този растеж не е единствено в края на годината, а е бил присъщ за цялата 2023-а. Сградното строителство за тези 9 месеца е било на стойност 7,5 милиарда лева, с 24,8% повече от същия интервал на миналата година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР