Покупката постави клуба от южното крайбрежие в сърцето на политическа

...
Покупката постави клуба от южното крайбрежие в сърцето на политическа
Коментари Харесай

The Times: Титаничен сблъсък за 500 милиона – необичайният разрив между новия собственик на Саутхемптън Драган Шолак и сръбския президент

Покупката сложи клуба от южното крайбрежие в сърцето на политическа битка

Драган Шолак не е като всички останали. Новият притежател на Саутхемптън, който влезе ненадейно във Висшата лига през януари от релативно неразбираемия свят на сръбските медии и телекоми, е човек с известност в родината си. За сръбското държавно управление, той е бодил в очите на властническото му ръководство. Сега неговото влизане в британския футбол въвлече Саутхемптън в центъра на политическа драма с високи залози.

„ Светците “ на Ралф Хазенхютъл са изгубили единствено един път в лигата, откогато новият притежател пое ръководството, само че историята е много по-заплетена. Шолак, който неотдавна беше посочен от едно списание за третия най-богат човек в страната, е от град Крагуевац в централна Сърбия.

Той натрупва положението си изграждайки първата кабелна телевизионна мрежа в страната при започване на новото хилядолетие, преди да трансформира бизнеса си в новинарски медии, спорт и развлечения посредством United Group, която е основана през 2007 година.

Това, което сплотява богатите хора от Източна Европа е, че нормално са спечелили парите си посредством политически връзки и посредством други други възможности за бързо замогване, в това число посредством даване на държавни активи в частни ръце след рухването на комунизма при започване на 90-те години. Не това обаче е историята на Шолак.

„ Като цяло богатите хора станаха богати тук не посредством развиване на бизнеса си, а посредством приватизация на фирмите, в чиято администрация са били или с които са имали положителни политически връзки “, споделя Марко Милосавлевич, началник на катедра „ Комуникации “ в университета в словенската столица Любляна.

„ Шолак е друг – той построява своята компания. Не е нито някогашен политик, нито политически привързан предприемач – той нито е употребявал политически връзки с цел да приватизира държавни активи евтино, нито е употребявал такива, с цел да забогатее бързо ", добавя Милосавлевич.

Това е основна разлика. Обикновено в някогашните комунистически страни средствата, употребявани за струпване на благосъстояние, диктуват метода, по който се упражнява властта. Като контрастност на това, Шолак резервира отдалеченост от ръководещите политици, като трансформира медиите си в единствените в Сърбия, които работят свободно без ръката на президента на рамото им.

Сърбия е на 93-то място в Световния показател за независимост на словото. До огромна степен заслугата в страната да има въобще медии, които могат намерено да подлагат на критика държавното управление, се дължи на Шолак и на United Group. Всекидневникът на групата, Nova, се печата в Хърватия, защото нито една локална печатница не желае да прави това.

Упоритостта на Шолак разгневи една изключително високопоставена фигура в сръбското ръководство – самият президент Александър Вучич. Наближава петата година от ръководството на Вучич, чиито мандат се дефинира като постепенно предстоящ авторитаризъм, комбиниран с желанието му да се трансформира във въздесъщата звезда за сръбските медии. Медиен регулатор пресметна, че сред декември 2020 година и април 2021 година Вучич е прекарал на екрана 50 часа екранно време, 85%, от което интензивно.

Вучич, който е някогашен министър на информацията в държавното управление на Слободан Милошевич, има „ необикновен интерес към медиите “, споделя Милосавлевич.

„ Той е човек, който в действителност желае да откри надзор върху медиите, освен посредством държавната телевизия, само че и посредством частните телевизионни оператори и таблоиди “.

„ Той прави чести специфични изказвания по малкия екран, с обръщения към нацията. Програмите са прекъсвани и президентът приказва по един час. United Group и Шолак не обичат да дават място и време на президента “.

„ Има две изказвания: „ Връзката сред самостоятелния публицист и политика е като сред куче и улична лампа, а всички същински вести по формулировка са отрицателни, останалото е единствено връзки с обществеността. Има песимизъм във връзка с свободните медии в Сърбия и по-широкия кръг от политици и предприемачи, които в никакъв случай не привикнаха с този сериозен и самостоятелен дух на публицистика. Не се толерира”.

Последната капка пристигна през 2021 година Основното оръжие на Вучич в сръбските медии е държавният ефирен оператор Телеком Сърбия. В края на предходната година беше открит нов фронт, ориентиран към United Group, само че не в отразяването на новините, а в притежанието на телевизионните права върху Висшата лига в Сърбия и на Балканите.

Висшата лига беше главния коз в противоречивия
залог на медийната група на Шолак и 10-те спортни канала, ръководени от компанията. През юли правата им бяха отмъкнати отдолу под носа, което беше сериозен удар – нанесен евентуално от Вучич, чиято печеливша ръка, усили обидата. Астрономическата цена от 600 милиона евро за шестгодишната договорка е със 700% нарастване по отношение на предходната такава – никой в Сърбия може да хване сметката.

Служител на United Group на Шолак в Белград, който пожела да остане неизвестен съобщи: „ 12-те милиона евро на сезон, които United Group преди плащаше за Висшата лига бяха прекалено много от бизнес позиция. Това обаче докара до продобиване на доверие и известност, само че финансово нямаше смисъл. Сега Вучич и Телеком заплащат 10 пъти повече “.

„ Каквото и да вършат, то наподобява ориентирано към съсипване на United Group и цели тяхното изпъждане от пазара освен в Сърбия, само че и на Балканите “ добави служителят.

„ Правата на Висшата лига бяха като институция за Sport Klub “, споделя Игор Божич, редактор в белградския N1 - дъщерно сдружение на United Group. „ Тогава Телеком Сърбия го взе от тях, като част от персонална упоритост. Именно медиите на Шолак са доста сериозни към режима на Вучич, в това число и към Телеком Сърбия. Следователно

Шолак е зложелател на режима на Вучич. Той отхвърля да играе съгласно разпоредбите на президента “.

„ Не мога да кажа тъкмо какъв е смисълът да купи Саутхемптън, само че всички тук в Сърбия бяха извънредно сюрпризирани. Никой не предполагаше, че това ще се случи. Реакцията измежду критиците на Вучич е, че това е майсторски удар – Телеком заплати всички тези пари, с цел да вземат Висшата лига от Шолак, а в този момент би трябвало да гледат тима му в тяхната телевизия “.

„ Забавно е за доста хора. Съмнявам се, че това е цялата причина за покупката, само че това е усещането тук. Част от тези 100 милиона евро, които Телеком заплати за Висшата лига, ще се върнат назад в джоба на Шолак.

„ Президентът загатва Шолак 5-10 пъти във всяко едно свое изявление. Вижда се възприятието му на изтощение “

„ United Group има известност на компания с огромна бизнес успеваемост и надзор на риска и по тази причина допускам, че има точна математика зад покупката на Саутхемптън”, прибавя Милосавлевич.

„ Би било прекомерно пресилено да се мисли за инвестиция от 100 милиона евро, чисто като конфликт на его. Но сигурно има откъс от това “

Това оставя Вучич и подкрепящите го медии да изчистят много позор пред обществото. Исторически, Шолак е упрекван, без никакви доказателства, от сръбската проправителствена преса за нелегално придобиване благосъстоянието си и в опити за премахване на президента от власт.

Статия, оповестена през януари в сръбския таблоид Informer твърди, че покупката на клуба от страна на Шолак е част от английски скрит план за събаряне на Вучич и нанасяне на стопански вреди на Сърбия.

Сега „ Светците “ се оказват нова пионка в соченето с пръст по върховете на сръбската политика. Това обаче е доста надалеч от относително странната благосъстоятелност на Делия Смит на локалния тим „ Норич Сити “, против който Саутхемптън ще се изправи на стадиона си „ Сейнт Мери “.

„ Другата страна опонира и твърди, че Шолак е купил Саутхемптън с парите на сръбския народ “, твърди Божич. „ Но това е безспорна нелепост и част от проправителствена пропагандна машина. Ние чакаме, че по-късно, те ще се конфронтират с Шолак още повече, в сравнение с преди този момент “.

Автор: Робърт О'Конър, The Times

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР