Покупката на нов автомобил става все по-недостъпна. Основните причина са

...
Покупката на нов автомобил става все по-недостъпна. Основните причина са
Коментари Харесай

Тези, които ще купуват нова кола на изплащане, ще се окажат неприятно изненадани

Покупката на нов автомобил става все по-недостъпна. Основните причина са две - покачване на цените и по-скъп лизинг поради повдигането на лихвите. Разминаването сред търсенето и предлагането докара до недостиг на нови коли и при поръчка се постанова за доставка да се чака сред 8 и 12 месеца. А до момента в който пристигна ред да се вземе колата, се оказва, че тя към този момент е на по-висока цена. Средното повишаване за по-малко ог година е съвсем 10%, демонстрира информация измежду дилърите, написа " 24 часа ".

И в случай че преди пандемията - през 2019 година, се намираха нови коли, въпреки и без екстри, за под 20 000 лeвa, в този момент към този момент това е невероятно.

Един от моделите с обичайно най-ниски цени е “Дачия Сендеро ". В края на 2021 година той струваше 20 200 лв., а в този момент към този момент стига 22 990 лв., като това е стартовата цена. Тези, които са решили да купуват нова кола на погашение,

ще се окажат неприятно изненадани и от поскъпването на лизинга поради задаващото се повишение на лихвите.

При лизинговите контракти пресмятането на лихвения % е малко по-сложно, показват финансисти. Размерът зависи освен от годишния лихвен %, а и от главницата, т.е. цената на автомобила и броя на годините на погашение. Затова фирмите записват в договорите термина лизингово, а не лихвено оскъпяване.

За коли, които са на не повече от 10 години, оскъпяването е 21 на 100, демонстрират данни от платформи за търговия с използвани коли.

В България кола на възраст до 3 години може да се купи най-евтино за 24 000-25 000 лева и това са модели от междинен клас, само че не са от най-скъпите марки.

За използвани коли в България, създадени преди 5 години, най-евтините предложения са за към 15 000 лв., и то за така наречен градски коли. От 10 хиляди лв. стартират предложенията на коли на 10 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР