Покривите на света се срутват“. Това заяви генералният секретар на

...
Покривите на света се срутват“. Това заяви генералният секретар на
Коментари Харесай

Гутериш в Непал: Спрете лудостта

„ Покривите на света се срутват “. Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш при посещаване в хималайските региони, съобщи Агенция Франс Прес, съобщи Българска телеграфна агенция и БТВ.

Той прикани света да " спре лудостта " на изменението на климата. Районите към Непал са изгубила съвсем една трета от ледниците си за малко повече от три десетилетия.

„ Ледниците са ледени резервоари – тези тук, в Хималаите, доставят прясна вода на над 1 милиард души. Когато те се свиват, понижават и речните течения “, разяснява Гутериш.

Ледниците на Непал са се стопили с 6% по-бързо през последното десетилетие, в сравнение с през предходното, показва още той.

Тези в Хималаите и Хиндукуш са решителен източник на вода за към 240 милиона души в планинските региони, както и за още 1,65 милиарда души в южноазиатските и югоизточноазиатските речни долини.

Ледниците зареждат 10 от най-важните речни системи в света и директно или непряко доставят милиарди хора с храна, сила, чист въздух и приходи.

Учените споделят, че те се топят по-бързо от всеки път заради изменението на климата, излагайки общностите на непредвидими бедствия.

„ Днес съм тук, с цел да извикам от покрива на света: спрете лудостта “, съобщи Гутериш в село Тянгбоче, над което се извисява Еверест.

" Ледниците се отдръпват, само че ние не можем. Трябва да сложим завършек на ерата на изкопаемите горива ", акцентира генералният секретар на Организация на обединените нации.

11 години след водния пъкъл: Наследници на починало семейство осъдиха АПИ поради рисков мост

През 2012 година придошлите води на река събарят мост, а колата на семейство Бойчеви е завлечена в язовир

Светът се е затоплил приблизително с близо 1,2°C от средата на 1800 година, отприщвайки каскада от рискови метеорологични условия, в това число по-интензивни горещи талази, по-тежки суши и стихии, станали по-свирепи от покачването на моретата.

Най-силно наранени са най-уязвимите хора и най-бедните страни в света, които не са създали доста, с цел да допринесат за излъчванията от изкопаеми горива, които покачват температурите.

„ Светът не може да чака. Трябва да действаме в този момент, с цел да защитим хората на първа линия и да ограничим повишението на световната температура до 1,5°C, с цел да предотвратим най-лошия климатичен безпорядък “, добави Гутериш.

В първата фаза на въздействието на изменението на климата топенето на ледниците може да провокира разрушителни наводнения.

„ Топените ледници значат „ набъбнали “ езера и реки, които преливат, помитайки цели общности. Но прекомерно скоро ледниците ще пресъхнат, в случай че не се направи смяна. В бъдеще огромни хималайски реки като Инд, Ганг и Брахмапутра може да имат доста понижени потоци. Това значи злополука “, разяснява Антонио Гутериш.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР