Покрай цялата дандания около теча във Фейсбук може би е

...
Покрай цялата дандания около теча във Фейсбук може би е
Коментари Харесай

Знае ли нещо Марк Зукърбърг за нашата страна и нация! Facebook експерти, вече знаят за случая с Желяз Андреев

Покрай цялата дандания към теча във Facebook може би е време да си зададем въпроса какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си, предава dir.bg. Два дни подред Марк Зукърбърг дава показания пред американския Конгрес, а светът следи онлайн по какъв начин „ раздират “ с въпроси създателя на Facebook. Европейската комисия също даде знак, че ще се заинтересува повече по какъв начин Зукърбърг борави с информацията, която всеки един консуматор непринудено оставя за себе си в мрежата – да вземем за пример къде е пътувал, какво пазари, от кой тим е, от какво схваща, какво го интересува и така нататък

Различни данни от последните години демонстрират, че в България над половината от дейното население има профили във Facebook, от което следва, че всички тези хора вероятно оставят задоволително информация за себе си. Какво тогава Марк Зукърбърг (или негови чиновници и машини) знае за българите? Българска национална телевизия цитира отговор от Facebook на свое питане, съгласно който 35 718 българи са наранени от „ приключването “ на информация към английската компания Cambridge Analytica.

В целия Европейски Съюз наранени са 2,7 милиона консуматори, а общо в света – 87 милиона, като част от данните били употребявани от компанията в американската предизборна акция. България даже не е капка, а единствено капчица в това море: Facebook прецизира, че директно засегнатите българи са единствено 18 – тези, които непринудено са попълнили анкетата „ Това е твоят цифров живот “, а всички останали са техни другари, до чиито данни мрежата също е дала достъп.

И откакто Facebook разреши на всеки персонално да ревизира дали е бил част от това „ приключване “, консуматори в България всеобщо започнаха да откриват, че не са. И се засегнахме, че не сме наранени от този скандал.

Експерти по всичко! Иначе в българоезичното пространство на обществената мрежа е доста забавно. В страна, където неналичието на квалифицирани фрагменти е главен проблем, постоянно се намират задоволително „ квалифицирани “ хора по всеки въпрос.

В последните дни сме специалисти по екстрадициите, интернационалното право и търговията с ембаргови страни.  Българинът Желяз Андреев чака решение на съда по искане на Съединени американски щати да бъде екстрадиран по отношение на следствие на прокуратурата в Маями за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия. Андреев е работил в прът център на компания, която продавала самолетни елементи на сирийските авиолинии.

Случаят е обществено прочут съвсем от година, към този момент има арести в Съединени американски щати, а в този момент цялата история стига и до България. „ Експертите “ във Facebook обаче към този момент са подготвени с присъдата – „ изчели “ са всички материали по делото, „ осведомени “ са с интернационалното право, „ разкрили “ са конспирацията и заговора. Най-важно в тази ситуация е истината да победи и в случай че Андреев няма никаква виновност, съдът също да стигне до този извод. За всичко това от голяма важност са обстоятелствата, само че „ специалистите “ от дълго време не се занимават с такива дреболии.

Само преди месец цялата „ експертиза “ на българската Фейсбук-общност бе ориентирана към неизбежната защита. Д-р Иван Димитров беше воин, който, с риск за фамилията си, е бил заставен да стреля по апаш.

„ Експертите “ небрежно проверяваха случая, трансформираха няколко закона, изследваха практиката в целия свят и показаха рецепта за справяне с престъпността. После обстоятелствата се оказаха по-различни, само че „ специалистите “ към този момент бяха набрали такава преднина в посока разрешаване на оръжията, че обстоятелствата не можеха да ги спрат.

Инерцията им разреши да уловят в придвижване случая „ Скрипал “ и да споделят със света познанията си по химически оръжия и шпионски конспирации. Химическата офанзива в Сирия въобще не ги изненада – авансово бяха подготвени със заключенията… Отдавна не са правилни думите, че всеки българин схваща от политика и футбол. Социалната мрежа ни даде опция да забележим, че полето на познанията е безгранично.

А в същото време… Марк Зукърбърг сигурно би се впечатлил от това високо ниво на експертиза по най-различни въпроси. Но вероятно ще се обърка леко, когато забележи и другата страна на монетата – тези толкоз знаещи хора се плашат от несъществуващи страшилища. Хем са доста учени, хем са доста наивни. Хем са рационални, хем са суеверни.

Поредица от изследвания в последните години демонстрираха, че страхът от бежанците не постоянно е подбуден от контакт с тези хора. В Северозападна България, където множеството хора евентуално не са виждали и един външен човек, страхът се оказва най-голям. И още нещо: през днешния ден, когато бежански напън на процедура няма, страховете не са доста по-ниски от равнищата, регистрирани през 2015 година.

Същите тези всезнаещи българи повярваха, че хомосексуалността се предава по съседско-педагогически път и настръхнаха против „ джендърите “, които принудително ще създадат децата „ противоположни “. Нали са специалисти – знаят по какъв начин се става гей.

Оказа се също по този начин, че 66% от експертната общественост имат вяра в тайната доктрина, съгласно която едно скрито общество основава заболявания и заразява с тях всички останали, с цел да ни продава хапчета. Нищо от гореописаното не е смешно. Но е правилно. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг сътвори илюзията, че всички отзиви са равни; че познанията, подготовката и опитът не са важни; че не е от голяма важност дали разполагаш с обстоятелства, задоволително е да имаш фенове; че нищо не е истина, тъй като всичко може да бъде истина.

Това, несъмнено, не е български патент. Тук обаче сме изключително настойчиви в легитимирането на фенщината и профанщината – и посредством обичайните медии, и посредством обществените изявления на някои политици. И въпреки всичко: какви българи вижда Зукърбърг в мрежата си? Задълбочени специалисти или невежи наивници?

Facebook евентуално би дал отговор в своя си жанр: It’s complicated.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР