Покрай несигурността на пазарите и ситуацията в Украйна цената златото

...
Покрай несигурността на пазарите и ситуацията в Украйна цената златото
Коментари Харесай

Златото е с най-високата си цена от 9 месеца насам

Покрай несигурността на пазарите и обстановката в Украйна цената златото пораства. От началото на февруари тя се е нараснала с над 5%, а в четвъртък една тройунция злато доближи към 1886 $, което е най-високата цена на пазара от юни предходната година.

" Златото се възползва от възобновеното напрежение в Източна Европа ", споделя пред Reuters анализаторът на UBS Джовани Стауново. " Паладият евентуално ще се движи по сходен метод, само че придвижванията там са подбудени от опасения за доставките, до момента в който златото се възползва от статута си на леговище. " В същото време водещите показатели в Съединени американски щати са изгубили към 5-6% от началото на годината, а биткойн над 8%.
Прогнозите за 2022 година
Въпреки повишаването през последните няколко дни, редкият метал към момента е надалеч то върха, който доближи през август 2020 година от над 2070 $ за тройунция. Именно на там обаче считат, че се е запътила цената анализатори на американската банка Goldman Sachs, която в края януари увеличи прогнозата си на златото за 2150 $ до края на годината.
Реклама
Някои икономисти считат, че когато лихвите се повишават и доходността по облигациите пораства златото като актив губи своите преимущества. Тоест, когато се покачат лихвите цената на златото ще се намали, каквито са прогнозите на множеството американски банки като Citigroup, Morgan Stanley и JP Morgan, които чакат цени на златото към 1600 $ до края на годината. Анализаторите на Goldman Sahcs са на друго мнение.

" Противно на упованията на доста вложители, златото остана доста стабилно по време на неотдавнашното нарастване на действителните лихвени проценти в Съединени американски щати. Според нас това се дължи на статута на златото както като хеджиращ инфлацията, по този начин и като предпазен актив ", споделят в отчета си анализаторите на Goldman.

" Според нашите калкулации, в случай че инфлацията се придвижи структурно (в дълготраен план) до 4%, златото може да доближи до 2500 $ за тройунция въз основа на историческата взаимовръзка на инфлацията със златото " прибавят от американската банка в отчета си. " Също по този начин считаме, че златото ще се приближи някъде покрай това равнище, в случай че борсово търгуваните фондове свързани със златото в Съединени американски щати се върнат към своите върхове от 2011 година " заключват икономистите на финансовата институция.
Интерес от централните банки
Освен самостоятелните вложители и шефовете на фондове, някои централни банки световно също закупуват злато като средство за хеджиране. Според данни на World Gold Council през 2021 година близо 400 тона злато са добавили централните банки по света, растеж от към 50% спрямо 2020 година Според немската компания Heraeus, която търгува с редки метали, покупките на централните банките през 2022 година надали ще бъдат още веднъж толкоз високи, защото към половината от растежът тази година наподобява идва от " огромни, еднократни покупки от Бразилия, Унгария и Тайланд ".
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР