Поколенията Z и Алфа имат по-голям мозък от този на

...
Поколенията Z и Алфа имат по-голям мозък от този на
Коментари Харесай

Поколенията Z и Алфа – с по-големи мозъци, но с по-нисък коефициент на интелигентност

Поколенията Z и " Алфа " имат по-голям мозък от този на хората, родени преди към 100 години, само че все пак коефициентът им на просветеност е най-нисък от този на предходните поколения, демонстрират изследвания, представени от " Дейли мейл " и Българска телеграфна агенция.

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис проучват размера на мозъците на хора, родени в интервала сред 30-те и 70-те години на предишния век. Те откриват, че този орган на представителите на поколението Х се нараснал с 6,6 % спрямо така наречен " безшумно потомство. "

Екипът допуска, че увеличението на размера на мозъка може да се дължи на външно въздействие от здравни, обществени, културни и просветителни фактори, и е допустимо да понижи риска от развиването на деменция с придвижване на възрастта.

На фона на тези констатации скорошни изследвания демонстрират, че в последните десетилетия коефициентът на просветеност при по-младите генерации е понижен, което откривателите свързват с прекомерната взаимозависимост от телефоните и интернет.

Размерът на мозъка не прави хората безусловно по-интелигентни, а съгласно изследвания сред тях има незначителна връзка, отбелязва " Дейли мейл ".

Според невролози спомагателната мозъчна маса не способства доста за интелигентността, само че пък разрешава на хората да съхраняват повече мемоари през живота си, пише  " Сайколъджи тудей ".

Последните открития обаче могат да допринесат да се разбере за какво при младите генерации имат по-малък риск от развиване на деменция или на заболяването на Алцхаймер.

Проучването на специалистите от Калифорнийския университет в Дейвис се организира в продължение на 75 години. Събраните данни демонстрират, че мозъкът е повишен с 6,6 % при хората през 70-те години на ХХ век спрямо родените през 30-те години на ХХ век.

Обемът на мозъка на днешното потомство е към 1400 мл, а при хората, родени през 30-те години на предишния век, приблизително е 1234 мл.

Изследователите са на мнение, че фактори като по-високите достижения в областта на образованието и по-доброто справяне с медицинските проблеми могат да обяснят за какво мозъците на хората са се нараснали през десетилетията.

" Десетилетието, в което човек е роден, оказва въздействие върху размера на мозъка и евентуално върху дълготрайното му здраве ", споделя Чарлз ДеКарли, водещ създател на проучването и професор по неврология в Изследователския център за заболяването на Алцхаймер към Калифорнийския университет в Дейвис, представен от " Дейли мейл ".

Изследователите преглеждат моделите на сърдечносъдови и други болести на хора, родени през 30-те години на ХХ век, и вършат проучвания с магнитно-резонансна томография на представител от второто и третото потомство на първичните 5200 участници.

Тестовете са извършени сред 1999 и 2019 година на хора, родени през 30-те до 70-те години на ХХ век. Участниците са повече от 3000 души, като междинната възраст е 57 години.

Оказва се, че региона на мозъка, която е повишена най-вече е тази, която управлява двигателните действия и сетивната информация.

Според друго изследване обаче броят на заболелите от Алцхаймер е намалял с 20% от 70-те години на предишния век насам, а в този момент учените настояват, че провинен за това може да е увеличеният размер на мозъка.

Специалистите считат, че растежът на мозъка при по-младите генерации може да усили неговата съгласуваност, а това да докара до по-точно и дейно осъществяване на дилемите.

Въпреки това откривателите означават, че мозъкът пораства с всяко потомство, само че коефициентът на просветеност на поколенията Z и " Алфа " е понижен с най-малко два пункта. Такива са данните от проучвания, направени във Финландия, Франция, Англия и други страни.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР