Поклоннически поход, посветен на 550 години от пренасянето на мощите

...
Поклоннически поход, посветен на 550 години от пренасянето на мощите
Коментари Харесай

Подготвят поклоннически поход, посветен на 550 години от пренасянето на мощите на Св. Иван Рилски

Поклоннически поход, отдаден на 550 години от преместването на мощите на Св. Иван Рилски от Търново до Рилския манастир, ще бъде проведен през идната година, оповестиха основателите, представени от Българска телеграфна агенция.

Маршрутът на пешеходния преход е допустимо непосредствен до този, по който е минала монашеската върволица през 1469 година, когато са били пренесени мощите на светеца и върнати в Рилската обител, уточни Паскал Пиперков, един от главните уредници. Той посочи, че през последните четири години е бил основател на пешеходни преходи, чиято цел е била да се откри оптимално достоверният маршрут.

През 2019 година походът ще стартира на 1 юли от Велико Търново, ще премине през 19 общини и пет административни области и епархии. Първият стадий е до Никопол - едно от сигурните места, откъдето е минавала процесията преди пет века и половина, съгласно данните на житиеписеца Владислав Граматик. Следващите прави са до Враца, Черепиш, София и на 31 юли походът би трябвало да завърши в Рилския манастир.

В предварителното изследване на маршрута е открито, че той минава около доста обитаеми места с църкви, чийто патрон е Св. Иван Рилски, както и край манастири - част от които са непокътнати и до през днешния ден, а други - потънали в давност, означи Пиперков. Той посочи, че дистанцията, което поклонниците би трябвало да извървят, е 550 километра, което го трансформира в най-дългата църковна лития, защото участниците ще носят хоругви, икони и ще насочат молебствия. В чест на годишнината е проведен и народен конкурс " Светият път - 550 години от връщане на Св. Иван Рилски от Търново в Рилския манастир ", заяви Евгени Коев от организационната група.

Конкурсът няма възрастово ограничаване и е за есе, снимка и концепция за знак на светия път. С утвърждения от журито знак ще бъде маркиран маршрутът. Идеята е да се сложи началото на един български поклоннически маршрут, който ще остане за поколенията, тъй като Св. Иван Рилски е българският настойник и патрон на българските будители, които честваме на 1 ноември, показват уредниците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР