Поклонението пред акад. Антон Дончев ще се състои на 24

...
Поклонението пред акад. Антон Дончев ще се състои на 24
Коментари Харесай

Поклонението пред автора на Време разделно е в понеделник в БАН

Поклонението пред акад. Антон Дончев ще се състои на 24 октомври, понеделник, от 10:00 ч. в Българската академия на науките (БАН) и от 13:30 часа в църквата „ Света София “.

Авторът на " Време разделно " издъхна тази заран на 92 години във ВМА след дълготрайно боледуване. 

" Мисля, че няма по-точно определение от това да кажем, че той е патриархът на актуалната българска литература. И има място измежду нашите най-изтъкнати създатели на изкуството през целия нов интервал след Освобождението ", сподели ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Магьосник на словото, рицар на книгата, страж на мъдростта - учен Дончев присъстваше в нашия свят със личната светлина на ерудит, публицист и държавник. Това показва президентът Румен Радев в съболезнователен адрес до фамилията и околните на учен Антон Дончев във връзка кончината на огромния български публицист.

Държавният глава отбелязва, че Антон Дончев е роден в Царство България, живял е в епохите на авторитаризма и демокрацията, само че остава правилен на себе си, възпявайки величието на българския дух, проповядвайки непобедимостта на вярата във времето.

„ Отечеството ни се разделя със светла персона, чийто лиричен свят е образец за неизменност в отстояването на духовните устои на българщината. Личните ни срещи и оказаното ми доверие от негова страна ще бъдат въодушевяващ мотив да продължа да пазя достолепието на България “, показва още президентът в съболезнователния си адрес.

" Отиде си с болежка, тъй като той смяташе, че времето разделно продължава и през днешния ден. Дано един ден да се обърнем към него там някъде високо горе и да кажем – към този момент грешиш, ние сме дружно ", сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която дефинира Антон Дончев като " един от последните същински мъдреци на нашето общество ".

По думите на министъра на културата проф. Велислав Минеков, писателят е бил един от старейшините на българската просвета. „ Благодарим за уроците по българщина, учителю! Зная, че и идващият един век няма да ни стигне да прозрем в мъдростта на думите ти, само че съм спокоен, че ги има вечно в съкровищницата на българската и на международната просвета “, написа Минеков във Facebook.

Главният прокурор Иван Гешев изрази съболезнования към околните на Антон Дончев с обява в Туитър. Той дефинира създателя на " Време разделно " като „ един от последните ни национални будители “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР