Покъртителни разкази на последователи на движението на Фетхуллах Гюлен, които

...
Покъртителни разкази на последователи на движението на Фетхуллах Гюлен, които
Коментари Харесай

В bTV Репортерите тази вечер: Разтърсващите истории на преследвани в Турция

Покъртителни разкази на почитатели на придвижването на Фетхуллах Гюлен, които бягат от режима на Реджеп Тайип Ердоган и от репресиите, които се упражняват от властта в Турция, ще покаже довечера в bTV Репортерите журналистът Петър Нанев.

За първи път в българския ефир ще забележим едни от тези хиляди уволнени от работа и хвърлени в пандизите без присъди, съобщи той в предаването „ Тази неделя” по bTV.

Анкара счита гюленистите са терористична организация, a придвижването стана терористично след опита за прелом на 16 юли 2016 година, когато властта в Турция го уточни като главен провинен за случилото се.

bTV се срещна с четирима души в Гърция, където те са получили протекция от гръцката страна. Около 500 фамилии гюленисти живеят в Гърция, разяснява Петър Нанев.

Въпреки че са в друга страна, хората се усещат доста несигурни. „ Интервютата бяха извършени в особено наети за това жилища, не там, където живеят тези хора. Телефоните им са с извадени сим карти, употребяват само безжична мрежа и интернет. Комуникират не с известните чат приложения, а теглят една и съща игра за телефоните и поддържат връзка през чата на самата игра”, описа Петър Нанев.

Всички хора, които интервюирахме, са били пускани след няколко месеца, когато няма съответни и безапелационни доказателства против тях, добави той.

„ Когато ги пускат от ареста, конфисуват персоналните им документи, имат възбрана за овакантяване на страната и те вземат решение да бягат през река Марица в Гърция”, уточни журналистът на bTV.

Единият от героите в bTV Репортерите е детски психолог по специалност, който лежи половин година зад решетките, без да е наказан. Той крие лицето си с претекста, че има близки, които към момента живеят в Турция. Преди да го откарат в пандиза обаче, споделя, че е претърпял безчовечен унижения в полицейското ръководство в Истанбул.

Друг от героите е инженер в Министерството на енергетиката.

Екипът на bTV потърси и формалната позиция на турската страна. Турция изпрати писмо, в което отхвърля всички обвинявания, като признава обаче, че при изолирани случаи на неприятно отношение към пандизчии са наказвали своите чиновници на Министерството на вътрешните работи.

В разказите има и българска диря. „ Единият от героите е пристигнал да търси спасението си в България, след което е върнат назад в Турция. Много неприятни неща са му се случило у нас, макар че е търсил протекция, само че не е получил такава. Избягал е, с цел да се избави от пандиза в Турция, само че попада в пандиза в България”, описа Петър Нанев.

„ Оказва се, че нашата страна е нарушила редица наши закони и интернационалните съглашения с дейностите си”, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР