Покачващите се разходи за електроенергия в Европа могат да доведат

...
Покачващите се разходи за електроенергия в Европа могат да доведат
Коментари Харесай

Доставките на основни лекарства са под голям риск заради енергийната криза

Покачващите се разноски за електрическа енергия в Европа могат да доведат до напускането на компании, които са от жизненоважно значение за производството на съществени медикаменти, което в допълнение ще заплаши веригите за доставка, потърпевши от дефицит по време на пандемията. За това предизвести през днешния ден производителят на генерични медикаменти " Тева " (Teva), съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Основните медикаменти са от основно значение при положение на дълготрайно лекуване и са основни при хирургически интервенции. Те нормално нямат патент и се продават на най-ниските вероятни цени от националните организации по опазване на здравето или застрахователните асоциации в страните членки на Европейски Съюз.

Този ценови напън върху основни генерични медикаменти отдавна изтласква производството на най-енергоемките съставни елементи или дейни фармацевтични съставки (APIs) на изток към Индия и Китай, където разноските са доста по-ниски.

В момента войната в Украйна и съпътстващите я енергийна и икономическа рецесии заплашват да утежнят положението на фармацевтичния бранш на континента във връзка с някои медикаменти от жизненоважно значение, предизвестява " Тева " в отчета си.

Показателен е образецът с парацетамола по време на пандемията, настояват специалистите на компанията. Последният цех за медикаменти, който го е произвеждал в Европа, е затворил порти през 2008 година, трансформирайки Азия в главен производител.

В разгара на пандемията имаше съществени проблеми с доставките на парацетамол, защото районът няма " лоста, нито логистичния потенциал да пристъпи към произвеждане в кратковременен проект ", се показва в отчета.

И когато главният производител на парацетамол Индия краткотрайно спря експорта, с цел да посрещне потребностите на вътрешния пазар, Европа остана без доставки на основното главно лекарство, напомня Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР