Покачващите се лихви по ипотечните кредити в САЩ са категорично

...
Покачващите се лихви по ипотечните кредити в САЩ са категорично
Коментари Харесай

Ипотечните лихви от 8% правят бруталния пазар на жилища в САЩ още по-лош

Покачващите се лихви по ипотечните заеми в Съединени американски щати са изрично предизвестие за бъдещите купувачи: Бруталният пазар става още по-предизвикателен.

През последните два месеца лихвите по 30-годишни ипотеки се извисиха до 8% по множеството индикатори. Натискът върху достъпността понижава продажбите, като покупките на предходни жилища през септември са спаднали до най-ниското равнище от 2010 година, съгласно Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели (NAR).

Положението е мъчно за ловците на жилища от началото на пандемията. След като блокировките започнаха да отпадат, жестоката конкуренция подхранва войни за наддаване и солидни нараствания на цените. След това пристигнаха покачващи се лихви, които отблъснаха евентуалните купувачи, до момента в който притежателите също станаха по-неохотни да продават. Наличностите понижиха, поддържайки цените високи.

Тези дни дребното купувачи, които към момента търсят, се борят за остатъците. И по-високите равнища на лихвите утежняват ситуацията. Заявленията за заеми за закупуване са паднали до най-ниското равнище от 1995 година насам. Договорите за закупуване на жилища бяха анулирани през септември с най-голям % от съвсем година, съгласно Redfin Corp. Дори строителите, които са се възползвали от лимитираното предложение на жилища за препродажба, стават все по-загрижени за вероятностите.

„ Това не е просто шокът или психологическият резултат от кръгло число като 8% “, сподели Грег Макбрайд, основен финансов анализатор в Bankrate.

„ Но покачването на лихвените проценти по ипотечните заеми от най-ниските равнища в края на 2021 година ограби евентуалните купувачи на жилище с 40% от опцията им да вземат заеми. Това е монументално и просто в никакъв случай не сме виждали нещо сходно преди. “
Все още има огромно арестувано търсене на жилища. И някои хора с пари за първични вноски се пробват да намерят метод. Индекс на договорите за закупуване на използвани жилища ненадейно се усили през септември по отношение на месец по-рано, макар че се движи покрай най-ниското равнище в историята. Продажбите на новопостроени парцели нарастват през септември.

Но строителите показват повече нерешителност. Близо една трета от фирмите споделят, че търсенето е по-бавно от предстоящото и провокира безпокойствие, съгласно изследване от октомври на консултантската компания за недвижими парцели Zonda. Това е нарастване от 14% през август и 16% през септември.

PulteGroup Inc. е измежду строителите, които са предложили да изкупуват лихвите по ипотечните заеми за клиентите, тласък, който се назовава „ мощен “ в тази среда. Все отново по-високите лихви, примесени с световната неустановеност, наподобява тежат на някои бъдещи купувачи, сподели основният изпълнителен шеф Райън Маршал тази седмица.

„ Търсенето беше малко по-накъсано през първите няколко седмици на октомври, с по-голяма неустойчивост в ежедневните цифри на продажбите “, сподели Маршал.
Обикновено продажбите стартират да се забавят през това време на годината, само че сезонните модели на пазара се усложняват от „ финансовия и умствения предел на повишение на лихвените проценти “, съгласно Али Улф, който наблюдава продажбите на нови жилища като основен икономист в Zonda.

„ Това, което се е развило съгласно мен, е елементарната остаряла досегаемост “, сподели Улф. „ Няма доста хора, които виждат че приходите им се покачват задоволително, с цел да подхождат на обстоятелството, че продължаваме да виждаме по какъв начин цените се повишават и лихвените проценти се повишават. “
Пазарът беше толкоз затегнат през последната година, че купувачите, които са в положение да се оправят с по-високи ставки, или тези, които заплащат в брой, виждат това отдръпване като опция.

„ От 6,5% до 8%, има някои, които са отсрочили покупката, само че тези, които наподобяват съществено, към момента търсят “, сподели Стефани Бекуит, сътрудник на Redfin в Атланта. „ Всичко, което е безусловно готово за нанасяне, то в действителност бързо излиза от пазара. “
Мелиса Кон, районен вицепрезидент на William Raveis Mortgage, сподели, че клиентите ѝ се връщат при нея неотдавна с мисълта, че покупката в пика на цикъла на лихвените проценти значи, че могат да получат по-добра цена. Ако лихвените проценти паднат, повече купувачи ще се върнат назад на пазара, тласкайки цените нагоре и изчиствайки лимитираните наличия.

Парите също трансформират уравнението, сподели Дейвид Харис, основан в Бруклин сътрудник в Coldwell Banker Warburg.

„ Имах редица купувачи, които разполагаха с пари в брой, тъй че не бяха толкоз наранени от лихвените проценти и просто си споделиха: „ Това е опцията да свърша нещо – имам задоволително пари ", сподели той.
Купувачите, които могат да си разрешат да продължат да търсят жилища, стартират да виждат светла точка, когато става въпрос за инвентар. Новите разгласи се покачиха с 1,4% през септември по отношение на месец по-рано, най-голямото месечно нарастване, регистрирано от Redfin от февруари 2022 година Дарил Феъруедър, основен икономист на брокерската компания, приписва това на притежателите, решили, че към този момент не могат да останат в домовете си, даже в случай че това значи отвод от 3% ипотека. Често притежателите на жилища би трябвало да се реалокират заради някаква смяна в живота си, сподели Феъруедър.

„ Има граница какъв брой хората могат да останат в домовете си, преди нещо в живота им да наложи да продадат “, сподели Феъруедър. „ Те се тормозят от тази опция, защото цените са толкоз високи в този момент, че цените ще бъдат по-ниски или най-малко няма да се повишат през идната година. Това значи, че в този момент е добър миг за продажба. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР