Покачващите се лихвени проценти и лошите управленски решения изглежда стоят

...
Покачващите се лихвени проценти и лошите управленски решения изглежда стоят
Коментари Харесай

Банковите фалити: Изглежда най-лошата част от кризата е отминала

Покачващите се лихвени проценти и неприятните управнически решения наподобява стоят зад краха на американската банка " Силикон Вали Банк " – вторият максимален банкрут в историята на Съединени американски щати.
Както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа се чака лихвите да останат високи за известно време... Но макар първичните страхове, че колапсът на SVB може да засегне акциите на банките по света, някои анализатори са оптимистично настроени.

 
Неотдавнашните развития, които доведоха до по-високи лихви в Европа и Съединени американски щати като цяло са позитивни за банките, за цялата система. Но може да има " джобове на накърнимост " в случаи, в които банките не са били ръководени вярно, какъвто е казусът със SVB. Трябва да проверим самостоятелно дали някои банки не са по-уязвими от други. Но би трябвало да кажем, че като система индикаторите за кредитоспособност и ликвидност са към момента много положителни.
Паоло Гриняни, икономист, Oxford Economics

Сътресенията може да предпазят Федералния запас на Съединени американски щати и ЕЦБ от нови нападателни повишавания на главните лихви. Но в последна сметка лихвите ще продължат да се повишават, до момента в който има забележителен спад на инфлацията – макар въздействието върху някои браншове на стопанската система, защото семействата натрупат отговорности, а предприятията имат по-труден достъп до капитал.

 
Първите неща, които всеки централен банкер гледа, са безработицата и инфлацията. Когато видят, че инфлацията е прекомерно висока, те би трябвало да поправят това. Това е като да лекувате обречен на смърт човек. Първото, което би трябвало да извършите, е да дадете уместно лекарство, с цел да предотвратите гибелта на пациента. Възможно е в процеса на тази терапия да нараните някои елементи на тялото.
Александрос Никопулос, началник отдел Инвестиции в HellasFin

Изглежда американските управляващи са научили поуките от 2008 г и този път реагираха бързо, с цел да обезпечат останалата част от банковата система.

Засега най-лошата част от рецесията наподобява е отминала, без да се трансферира в други елементи на света. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР