Покачването на лихвите е голям проблем за хората с кредити.

...
Покачването на лихвите е голям проблем за хората с кредити.
Коментари Харесай

Никола Филипов: Асен Василев говори безотговорно за дълга

Покачването на лихвите е огромен проблем за хората с заеми. Те би трябвало да са подготвени, че когато страната се финансира на 6%, ипотечният им заем няма по какъв начин да е 3%. Парламентът си губи времето в дребнотемия, а пред жителите има действителни проблеми, които занапред ще се материализират.

Политиците би трябвало да намерят съгласие и да се концентрират върху бюджета за идната година, който да не банкрутира страната.

Вместо да погасяваме заеми, ние трупаме от ден на ден задължения и вършим обществени разходи, а рецесията към момента не е настъпила. Предстои ни да теглим 16 милиарда лева, а не успяхме да запишем и 200 млн.

Това съобщи в изявление за БГНЕС финансистът Никола Филипов от Съвета по стопански и обществени политики (СИПП).

Прогнозираният за идната година бюджетен недостиг от 6,6%, който се равнява на 11,6 милиарда лева, ни отдалечава тотално от еврозоната. „ Еврозоната в действителност се отдалечи поради харчовете, които бяха направени през последните месеци. В Народното събрание царува популизъм и се колебая, че ще се доближи до осъществяване на действителни промени, които да ни приближат до приемането на еврото “, съобщи Филипов.

Абсолютно наложително е да се върнем към едно финансово здравомислие, тъй като „ занапред ще се финансираме доста мъчно от пазарите “. „ Видяхме това във вторник, когато пропадна емисията от 200 млн. лева дълг, което е огромен проблем. Вместо да акумулираме буфери, да погасяваме заеми, тъй като се намираме в пика на бизнес цикъла, вършим тъкмо противоположното. Взимаме от ден на ден задължения и вършим от ден на ден обществени разходи, а рецесията към момента не е пристигнала и все пак към този момент не можем да се финансираме “, предизвести финансистът.

Той се надява ръководещите да намерят някаква форма на съгласие, да остават на назад във времето тяснополитическите си щения и да се концентрират върху това да създадат един бюджет за идната година, който да не банкрутира страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР