Пожелаваме на всички да им е живо името! Днес православните

...
Пожелаваме на всички да им е живо името! Днес православните
Коментари Харесай

Ето какво се случва по света на Никулден

Пожелаваме на всички да им е живо името! Днес православните християни почитат един от най-популярните светци - Николай Мирликийски Чудотворец.

Св. Никола е един 12-те светци, почитани от всички християни, единственият, който може да възкресява. 

Св. Никола е първообразът на Дядо Коледа. Холандците редуцират името от Sint Nicolaas на Sinterklaas, а по-късно достига до Santa Claus. Това наименование се появява за първи път в пресата през 1773 година и последователно се разграничава от облика на светеца, който е уважаван от всички християни.

В католическите страни за 6 декември на децата се вършат дребни дарове, които се скриват в обувки или чорапи, с цел да ги намерят на сутринта. 

Ето какво се случва по света на Никулден! 

В Австрия, Чехия, Унгария, Словения, Словакия, Румъния и Украйна св. Никола постоянно идва с двама помощници: добър ангел, който раздава дарове на положителните деца, и Крампус, същество със пъклен темперамент, което прилича едновременно човек и козел. Според легендите дълго време вилнее и прави пакости по празниците, но св. Николай успява да го плени и завърже с верига, като го прави собствен сателит. Обичаите, свързани с Крампус варират в другите страни и даже райони, само че концепцията е, че той припомня децата, че неприятното държание и невъзпитанието се санкционират.  

 
    View this post on Instagram           
A post shared by Sylva Navrátilová (@sylva_navratilova)

В Швейцария Дядо Коледа е Самиклаус (Samichlaus), появява се без шейна и елени, без джуджета или Снежанка, а негов асистент е Schmutzli, или Шмуцли (от немски: der Schmutz - мръсотия). Двамата се придвижват с магаре със звънчета към врата. Шмуцли постоянно се облича в тъмнокафява тога, а лицето му постоянно е боядисано в черно. Според една  остаряла швейцарска легенда той постоянно е оцапан, тъй като живее в гората. 
    View this post on Instagram           
A post shared by davosklostersmountains (@davosklostersmountains)

В Германия в нощта на 5 декември, позната още като Нощта на Крампус, млади мъже се обличат като Крампус, обикалят улиците със звънци, с цел да плашат децата. В германоезичните страни се има вяра, че Крампус " залавя непослушните деца, а св. Николай ги пази. Децата оставят плетен ботуш до камината, с цел да получат сладки, играчки или пари.
    View this post on Instagram           
A post shared by CHILIPRODUKTE AUS DER (@chiliwerk)

В пopтyгaлcĸия гpaд Гимapaeш св. Hиĸoлaй е считан зa пaтpoн нa гимнaзиcтитe и oбpaзoвaниeтo. Обелязването на празника продължава цяла седмица (между 29 ноември и 7 декември) и се назовава “Николинас ”.  
    View this post on Instagram           
A post shared by Luis Oliveira (@luis_photographer_oliveira)

В Италия подаръците не се носят единствено Св. Никола, а от разнообразни фигури през целия празничен сезон, който стартира в  нощта на 6 декември, когато той прави изненади на положителните деца. Светецът е патрон и покровител на Бари. 

А в Понцано Романо след богослуженията и утринното шествие на 6 декември означават и " празника на неомъжените “. На инцидентен принцип от локалният указател се избира име на неомъжена жена сред 18 и 34 години и локалните управляващи й дават алегорична " зестра " с благопожелание да си откри брачен партньор по-бързо...  

Въпреки че във Франция св. Никола традиционен облик на Коледа, на 6 декември празненства има единствено в някои региони (сред които Елзас, френските Ардени и Лотарингия). Малко магаренце носи кошници, цялостни с детски дарове, бисквити и сладкиши, фамилиите се готвят  идването на светеца на 6 декември, описват се истории, най-популярната измежду които е тази за три деца, които се изгубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от злобен касапин, който ги поканил в магазина си и ги умъртвил. Св. Никола ги съживява и ги връща при фамилиите им. Оттогава неприятният мъж следва в смирение св. Никола като Père Fouettard.  

 

Saint Nicolas et père fouettard Samichlaus und Schmutzli Sankt Nikolaus und Knecht...
Posted by CoursAllemand.ch on Monday, 4 December 2023
Пожелаваме ви радостно изкарване на празника и ви оставяме с едноименния платинен шлагер на естраден квартет Cool Den.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР