Пожарникарите Здравко Апостолов, Владимир Стоянов и Иван Кочев, които през

...
Пожарникарите Здравко Апостолов, Владимир Стоянов и Иван Кочев, които през
Коментари Харесай

Пожарникарите, спасили хора, паднали в 70-метрова пропаст, разказват за подвига си

Пожарникарите Здравко Апостолов, Владимир Стоянов и Иван Кочев, които през лятото избавиха петима души, паднали с кола в 70-метрова бездна над Кресна, си спомнят за подвига си. Те споделят, че не се усещат герои и че това е част от работата им.
„ Не се уплашихме. В такива обстановки адреналинът ти е толкоз нараснал, че въобще не мислиш. Имаш една цел – да се спасят хората”, съобщи пред bTV Здравко Апостолов, шеф на дежурна промяна в районната работа за пожарна сигурност и отбрана на популацията в Сандански.

„ Първоначално като тръгнахме, нямахме доста информация за потърпевшите – по какъв начин са и къде тъкмо се намират”, добави той.

„ Теренът беше сложен за достъп, интервенцията протече извънредно мъчно заради простата причина, че потърпевшите бяха с голям брой травми”, сподели Иван Кочев, лидер на специфичен автомобил.

„ Когато отидохме, първо построихме избавително въже и с носилка слязохме до потърпевшите. На място установихме, че потърпевшите са трима, а двамата с по-леки пострадвания бяха отвън автомобила. Преценихме, че би трябвало да се работи доста бързо. Изкарахме първо най-тежко пострадалия”, добави Здравко Апостолов, като посочи, че ранените са били в безсъзнание.

Цялата интервенция е траяла 3-4 часа, а на мястото са пристигнали и другари на потърпевшите, които са се присъединили в избавителните дейности.

Разстоянието от пътя до обърнатата кола е било към 100 метра, а достъпът е бил усложнен от паднали дървета и големи камъни.

„ Имаше огромна заплаха при слизането надолу, с цел да изваждме хората, да паднат счупени дървета”, съобщи старши пожарникар Владимир Стоянов.

Оцелелите и избавени от пожарникарите Божидар, Георги и приятелите им са живи и се възвръщат от тежките контузии.

Шофирал е Божидар. „ От случая не си припомням нищо, припомням си единствено, че се разсъниха в болничното заведение и не знаех за какво съм там”, споделя той.

„ Обърнахме се един път, повторно, от там изгубвам схващане и се разсънвам долу в дерето, лежащ на едно дърво. Не знаех, че съм си срязал крайници. Дойдох в схващане, пробвах се да стана, само че не можех да шавам. Само чаках някой да пристигна на помощ”, споделя и Георги.

След като са избавени, възобновяване им продължава с месеци. „ Това е знамение,благодарим на Господ, че сме живи и най-много на тези момчета, които са ни извадили”, съобщи Божидар. „ Непознати оказват помощ на непознати, само че ние би трябвало да се забележим с тях и да им благодарим лично”, добави той.

„ Щастливи сме, че ни благодарят, тъй като това е едно самопризнание за нашия труд, само че това ни е работата”, сподели Владимир Стоянов.

“Рискът за нас беше голям, само че в тази ситуация не мислиш за самия риск”, означи Иван Кочев.

Пожарникарите са взели участие и в избавителните дейности при пожарите в Ощава и Кресна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР