Пожарникарите отбелязаха тържествено Илинден, който е и храмов празник на

...
Пожарникарите отбелязаха тържествено Илинден, който е и храмов празник на
Коментари Харесай

Зам.-министър Симеонов: Изпълнявате дълга си достойно и хората ви се отплащат с благодарност и заслужено доверие

Пожарникарите означиха тържествено Илинден, който е и храмов празник на параклисите в двора на ГДПБЗН, както и пред пожарните служби в Брезник, Свищов и Кърджали
За поредна година българските пожарникари означиха деня на своя покровител – Старозаветния оракул Илия. По традиция в двора на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” бе отслужен църковен водосвет от протойерей Георги Попов, който благослови всички чиновници и гостите на тържеството.

„ Вие изпълнявате непрекъснато дълга си почтено, с професионализъм, по тази причина и хората ви се отплащат с признателност и справедливо доверие. Бъдете дръзновени и следвайте пътя на достойнството! Днес е ден, в който си спомняме с удивление и респект за тези наши сътрудници, които пожертваха себе си, спасявайки живот. Те извършиха завета на пожарникарите – замениха един огнен момент за безкрайност. Поклон пред тяхната всеотдайност! “. С тези думи заместник-министърът на вътрешните работи Ангел Симеонов поздрави от свое име и от името на управлението на Министерство на вътрешните работи сътрудниците си. Той напомни отбелязването и на още едно знаково събитие – преди 86 години са положени основите на държавната политика, ангажирана със отбраната на популацията, материалните и културните полезности в страната при възникването на изключителни обстановки. На 18 юли с царски декрет се утвърждава Наредба — закон за противовъздушната и химическа отбрана на Царство България. С него за пръв път са регламентирани главните моменти при осъществяването на тези характерни действия.

Поздрави към сътрудниците си, както и към гостите, почели патронния празник на пожарникарите, насочи шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов: „ Благодаря ви за напъните и труда, които влагате при осъществяване на дълга си. Те получават най-висока оценка от обществото “.

В края на формалната гала бяха поднесени венци и цветя на мемориала на починалите при осъществяване на служебния си дълг пожарникари.

Гости на събитието бяха още заместник-министрите на вътрешните работи Таня Райчева и Стоян Темелакиев, основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров и заместникът му основен комисар Станимир Станев, шефът на Групово дело „ Национална полиция “ основен комисар Венцислав Кирчев, шефове на дирекции във вътрешното министерство, управленията на ГДПБЗН, СДПБЗН и РДПБЗН – София, ветерани, доброволци и чиновници.

Поздравления към огнеборците насочиха представители на държавната и локалната власт, редица държавни, частни и неправителствени организации с пожеланието за запазване на волята и мотивацията си при осъществяване на служебния дълг.

Параклисът в двора на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” е издигнат и тържествено осветлен през 2001 година. Той носи името на светеца Гръмовник – Старозаветния оракул Илия, който съгласно националните вярвания пази хората и тяхното стопанство от огнената буря. Строежът на храма е осъществен с непринуден труд и средства на чиновниците от основната дирекция. Върху двата странични витража на параклиса са изобразени знаци на пожарникарската специалност, а върху централния – огън и два меча.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР