Пожари в Европа: Как пилотите на Canadair се борят с пламъците в Средиземно море

...
Чувам Canadair, преди да ги видя. Когато го направя, знам,
Коментари Харесай

"Чувам Canadair, преди да ги видя. Когато го направя, знам, че някъде много близо има горски пожар," Адриана казва.

Тя живее в Терасини, близо до столицата на Сицилия Палермо. Това е красива част от острова - всички стръмни хълмове отстъпват място на бели скалисти брегове, които се потапят в наситеното синьо на Средиземно море.

Но като по-голямата част от Южна Европа, Сицилия - със своя суров пейзаж, гъсти маслинови дървета и непрекъснато влошаваща се суша - е колкото запалима, толкова и живописна.

Когато започне пожар, той преминава през долини, полета и гори със скорост. Такива райони, труднодостъпни в най-добрия момент, стават направо изолирани, когато избухнат горски пожари.

„Само противопожарните самолети могат да ни осигурят увереност, когато пламъците започнат“, казва Даниела Арфусо, кмет на Кардето, село, кацнало на хълмовете на необятната Калабрия Национален парк Аспромонте.

Жизненоважната роля на амфибията Canadair по-специално беше брутално подчертана миналата седмица, когато двама пилоти бяха убити при гасенето на пожари на гръцкия остров Евия.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">Гръцката телевизия показа, че Canadair лети ниско, за да пусне вода в огъня, преди да завие рязко в хълм и да избухне в пламъци.

Пилотите бяха посочени като 34-годишният капитан Христос Мулас и неговият втори пилот, 27-годишният Перикъл Стефанидис. Те бяха приветствани като герои и в четвъртък гръцкият парламент постанови, че нероденото дете на г-н Мулас ще бъде подпомагано до 25-годишна възраст, под аплодисментите на депутатите.

" Много е трудно да се види за всеки професионалист, но особено за екипажа на Canadair. Не сме толкова много от нас и всички повече или по-малко се познаваме, това е малко братство", казва Джулио Фини, командир на Canadair и управляващ директор на Avincis Italia, компанията за въздушни спешни услуги, която управлява флота на италианския Canadair.

„Когато видим сцени като [катастрофата в Гърция], ние се поставяме на мястото на пилотите – както и семействата ни също. Това е удар. в същото време това е мотивация да се научим да избягваме инциденти, да се подобрим от техническа гледна точка."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР