Пожари продължават да бушуват в Гърция и Франция. Край Атина

...
Пожари продължават да бушуват в Гърция и Франция. Край Атина
Коментари Харесай

Пожарите и мафията: Ще има ли наказани в Италия?

Пожари не престават да бушуват в Гърция и Франция. Край Атина пламъците са стигнали до няколко села, във френския департамент Вар огънят е лишил живота на двама души. В Италия имат подозрения, че мафията е съпричастна към пожарите.

Умишлено прерязване на кабели и осемнадесет изстрела по хеликоптер за гасене на пожари разпалиха подозренията за интервенция на мафията край Неапол. Хеликоптерът е прелитал над река Волтурно в област Кампания, когато по него е открит огън, съгласно диспечерите. Властите в Италия започнаха следствие по случая, само че съгласно локалните поданици присъдите ще са минимални.

" Искаме по-големи присъди. Престъпниците би трябвало да се уплашат. Необходимо е да усетят парещия мирис на правоохранителните органи ", съобщи кметът на Патерна Нино Насо.

Докато Италия получава първите траншове по Плана за възобновяване след пандемията на Европейския съюз, незаконни организации се надяват да вземат дял от парите. Мафиотски групи влагат огромни суми в компании, които ще получат средства от страната за залесяване на опожарените региони.

И разчитат да получат в подмяна терени за строителство. Пред Народното събрание министърът за зеления преход - Роберто Чинголани, разкри, че близо 70% от пожарите са умишлени. Жителите на засегнатите местности към момента правят оценка размера на вредите, само че остават безапелационни, че огънят не е лумнал инцидентно.

" Това са проведени пожари, запалени на разнообразни места едновременно. Те са подпалени, с цел да унищожат всичко по пътя си ", добави фермерът Еманюел Фелтри.

Огнената буря на Апенините унищожи близо 120 000 хектари гори. Изпепелени са огромни елементи от национални паркове в южната част на страната. На остров Сицилия бяха арестувани двама овчари с обвинявания за тенденциозен палеж.

Европа претърпя едно от най-горещите си лета в последното десетилетие. Експерти предвиждат, че за цялостното възобновяване на опожарените региони ще са нужни най-малко 10 години.

Автор: Росен Цаковски
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР