Пожари достигнаха почти до колонията от пеликани в Защитената местност

...
Пожари достигнаха почти до колонията от пеликани в Защитената местност
Коментари Харесай

Спасиха от пламъците пеликани в защитената местност „Калимок-Бръшлен“

Пожари доближиха съвсем до колонията от пеликани в Защитената околност „ Калимок-Бръшлен “

Огнища бяха разпалвани поредно в няколко дни в землищата на тутраканските села Цар Самуил и Нова Черна. Първият бе регистриран предходната седмица, като бяха наранени над 5600 дка тръстика, суха тревиста растителност и единични дървета, осведоми

В Защитена околност „ Калимок-Бръшлен “ се намира една от трите гнездови колонии на къдрогравия пеликан у нас. По информация от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/, от пожарите в последните няколко дни са изгорели към 13 000 дка растителност – главно големи тръстикови масиви.

В битката с огъня се включват екипи на пожарната и от Сдружението за развиване на туризма в Тутракан. А местността е такава, че мъчно може да влезе там техника, която да помогне, съобщи Кристиян Якимов от Сдружението за развиване на туризма в Тутракан. Според него, пожарите са съзнателно запалени.

По информация от екоинспекцията в Русе не са открити починали птици, само че поради това, че водоплаващите са в гнездови интервал, заплахата е огромна.

Единствено посоката напразно е тази, която е избавила пеликаните да не бъдат достигнати от огъня, разяснява Кристиян Якимов.

Чуйте репортажа на Незабравка Кирова-Христова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР