Пожарът в Източните Родопи край селата Свирачи и Орешино, община

...
Пожарът в Източните Родопи край селата Свирачи и Орешино, община
Коментари Харесай

Пожарът в Родопите се разраства, военните на помощ

Пожарът в Източните Родопи край селата Свирачи и Орешино, община Ивайловград е комплициран и се разраства във всички направления, оповестява Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Хасково. Българска телеграфна агенция напомня, че пламъци превзеха през днешния ден следобяд в смесена широколистна и борова гора на тежък и мъчнопроходим за техника терен.

Областният шеф на Хасково Гинка Райчева изиска да бъде обезпечена тежка техника от " Мини Марица-Изток " ЕАД и помощ от военните, оповестиха в това време от пресцентъра на регионалната администрация. По техни данни все още огънят е засегнал 1000 дка смесена гора. Няма заплаха за популацията.

Включилите се в потушававето на огъня противопожарни коли към този момент са 10 от четири първоначално. По-рано кметът на община Ивайловград Диана Овчарова сподели пред Българска телеграфна агенция, че в помощ на огнеборците към този момент са чиновници на общинското и държавно лесничейства, както и общинският отряд доброволци от 12 души, като са се присъединили и поданици на околните села. Повикано бе подкрепление и от кърджалийската пожарана. По думите на Овчарова в същата околност преди 10-15 години също е е вилнял разрушителен пожар, чието потушаване е траяло над седмица.

Серията от летни горски пожари в Хасковско стартира предходната сряда, когато термометърът се подвигна до над 40 градуса. Тогава към този момент някогашният регионален шеф Красимир Ангелов разгласи бедствено състояние, което бе анулирано два дни по-късно. Последните два огромни пожара в региона на село Дъбовец и на село Малки воден на повърхност над 5000 декара бяха локализирани през вчерашния ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР