Пожарът, който възникна вчера около 11:00 часа в сухи треви

...
Пожарът, който възникна вчера около 11:00 часа в сухи треви
Коментари Харесай

Пожарът в Тополовградско е овладян, но все още не е локализиран

Пожарът, който породи през вчерашния ден към 11:00 часа в сухи треви и лесонепригодни площи в землищата на селата Филипово, Присадец, Маточина и Варник е овладян, само че към момента не е локализиран. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи на формалния си уебсайт.

Към момента на терен са 18 пожарни автомобила, 30 пожарникари, 15 чиновници от Държавно горско стопанство - Тополовград и 30 доброволци. Няма заплаха за близките обитаемоте места, допълват от вътрешното министерство.

" Под надзор е северният фронт на пожара ", сподели за Българска телеграфна агенция регионалният шеф на Хасково Гинка Райчева. Тя добави, че е ликвидирана и заплахата за обитаемоте места в региона. В периметъра на пожара са останали огнища, до които достъпът е неосъществим. По нейни думи огромна спънка в битката с пламъците е вятърът. Райчева уточни още, че няма вреди в селата в региона и в аграрни площи като се изключи изоставени лозя и бадемови горички, през които огънят е минал.

Снощи огънят се трансферира за малко и на територията на прилежаща Турция. Засегнатата територия в Източна Сакар планина в общините Тополовград и Свиленград е към 10 000 декара.

" Бедственото състояние за общините Тополовград и Свиленград остава ", заяви регионалният шеф в отговор на въпрос. Тя разясни, че при удобно стичане на събитията заповедта, с която се вкарва изключителната обстановка, ще бъде анулирана.  

Вчера Райчева разпореди и евакуация на жителите на свиленградските села Варник и Маточина, само че до мярката не стигна поради преодоляването на ситуацията и прекъсването на огъня преди къщите на хората.

От домовете си превантивно бяха изведени единствено трима поданици на тополовградското село Присадец.

   

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР