Пожар избухна в бившия Дом на металурга в кв. Изток“

...
Пожар избухна в бившия Дом на металурга в кв. Изток“
Коментари Харесай

Горя бившият Дом на металурга в Перник

Пожар избухна в някогашния Дом на металурга в кв. „ Изток “ в Перник нощес, огънят горящ преди 20.30 ч., съобщи кореспондентът на БГНЕС.


Огънят е тръгнал от вътрешността на постройката, най-вероятно при сцената.


На място бяха изпратени 4 екипа на пожарната, които потушиха пламъците. Домът на металурга е запален за повторно. От години постройката тъне в съсипия и е котило на бездомници и наркомани, а в обществените мрежи жителите възмутено разясняват, че тази постройка в Перник е и въплъщение на положението на културата като цяло у нас.


БГНЕС напомня, че Домът на металурга в пернишкия квартал „ Изток ” или по-известен като културния дом е една от емблематичните здания в Перник, за жалост оставен на произвола на времето от близо десетилетие.

Строителството на културния дом стартира през 1961 година През годините той е културно средище на квартал " Изток " (бивш кв. " Ленин " ) и Металургичния цех " Ленин ". След оповестяването на завода в разпродажба, Домът на металурга е продаден. В момента тъне в съсипия и нападения на наркомани, клошари и крадци.


Сградата е била културно средище, в нея е имало читалище, кино, художествена библиотека, фотографски лаборатории, огромна репетиционна зала за фолклорния танцов състав „ Граово “, разбъркан хор, язвителен състав. А сцената била специфична - въртяща се и особено основана за театрални постановки и концерти. На горния етаж се е помещавала кафе-сладкарница, а по-късно преустроена в барче, известно като „ Червеното ”.

След като постройката била продадена от компания „ Стомана ” и минала в благосъстоятелност на нова компания, от кметството в квартал „ Изток ” съумели да спасят костюмите на фолклорния отбор и част от книгите в съществувалата богата с техническа литература библиотека. За жал 2-3 камиона от книгите отишли на боклука и едвам тогава другите били прибрани, а в този момент са в каталога на Регионалната библиотека „ Светослав Минков ”.

Около 1981 година е изработен последният огромен ремонт на постройката. По мотив честванията на " 13 века България ", във фоайето на втория етаж е нарисуван голям стенна живопис, отдаден на 1300-годишнината от основаването на българската страна, той е неповторим по рода си.

За страдание през днешния ден имуществото е разграбено, вътре в постройката е котило на наркомани, спят клошари, вандали даже палят книгите, обект на културното завещание.

Немалко жители сигнализират в обществените мрежи за опазването на постройката и демонстрират злокобната й към този момент осанка… Докога, питат те, ще продължаваме да разрешаваме да се разрушава културата ни и наследството на България?! Въпросът и до през днешния ден е без отговор… /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР