Поисках от Министерство на образованието да даде възможност на директорите

...
Поисках от Министерство на образованието да даде възможност на директорите
Коментари Харесай

Без отсъствия в забавачките по молба на родители

" Поисках от Министерство на образованието да даде опция на шефовете краткотрайно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6 години) при документално искане от родителите ". Това заяви кметът на града Йорданка Фандъкова във Facebook след съвещание на Столичния щаб за битка с ковид.

Фандъкова напомня, че  по инструкции на дирекция „ Образование “ тази опция към този момент беше дадена за децата на 3 и 4 години. " Родителите, които желаят децата им да останат у дома, могат да подадат декларация в свободен текст, в това число и електронно, до шефа на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на изключителната епидемиологична конюнктура ", изяснява Фандъкова.

Столичният щаб предлага на онлайн образование да минават учениците от гимназиален стадий (без 8 клас) при изискване, че има над 20% отсъстващи. " Препоръчваме 8-ите класове да не престават образование в учебна среда, защото на този стадий се усвояват базови знания и компетентносто ", написа Фандъкова.

По отношение на работата на учебните заведения и детските градини в града кметът показва, че ситуацията сега е следната: " В карантина са 75 паралелки, с позитивен тест са 201 ученика, 3 софийски учебни заведения са поискали да преминат на отдалечено образование, а в детските градини има 13 групи под карантина ".

В София се увелича и броят на екипите на общината и полицията, които управляват наложителното носене на маски в градския превоз, комерсиалните обекти и при скупчване на повече хора навън. " От през днешния ден екипи на спешната дирекция на общината подкрепят контрола за носене на маски в метрото – екипите ще стартират работа на най-натоварените станции в час-пик. Заедно със Столична дирекция на вътрешните работи усилваме броя на служителите на реда, чиновниците на Центъра за градска подвижност и Столичен инспекторат, които управляват епидемиологичните ограничения ", прецизира градоначалникът.

Фандъкова написа, че носенето на маска на закрито и когато не може да се обезпечи отдалеченост, е най-сигурният метод за предотвратяване от заразяване. " Според епидемиолозите вярното носене на защитни маски, спазването на отдалеченост, дезинфекцията и постоянното миене на ръцете са от решаващо значение за метода, по които ще се развива епидемиологичната конюнктура в идващите дни ", споделя кметът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР